Recenze nové pračky Whirlpool FWG91484W EU

Nabídku volně stojících praček s předním plněním nedávno rozšířil nový model Whirlpool s označením FWG91484W EU. Jaké jsou největší klady a zápory této pračky, kterou aktuálně pořídíte za 9 900 Kč? Dozvíte se na následujících řádcích.

Tento spotřebič energetické třídy A+++ pojme až 9 kg prádla, které zvládne odstředit při 1 400 otáčkách za minutu. Kromě 12 základních programů nabízí i dvě zajímavé funkce FreshCare+ a Clean+, díky kterým je praní ještě účinnější.

První dojmy po vybalení

Whirlpool FWG91484W EU je vyráběna v tradiční bílé barvě a na první pohled zaujme povedeným moderním designem. Veškeré díly dobře lícují a na ostrou hranu nikde nenarazíte. Dominantním prvkem čelní strany jsou velká dvířka, která skrze sklo umožňují pohled do útrob pračky. Díky velkému otevíracímu úhlu a 33cm širokému vstupnímu otvoru je vkládání a vyndávání prádla velmi jednoduché. Samotný nerezový buben je poháněn indukčním motorem CIM SilentMotion, na který výrobce poskytuje záruku 10 let.

Nad dvířky se vyjímá velký ovládací knoflík, kterému sekundují tlačítka Zapnout/Vypnout a Spustit/Pozastavit a vedle přehledný LCD displej.

ovladani-pracky

Vzhledem ke kapacitě 9 kg se model řadí k větším pračkám, o čemž svědčí hloubka 63 cm a hmotnost 72 kg. Na druhou stranu výška (84,5 cm) i šířka (59,5 cm) zůstaly malé a pračka se tak vejde například i do kuchyňské linky. Pouze je třeba počítat s dostatečným prostorem před spotřebičem, neboť zmíněná hloubka v kombinaci s otevřenými širokými dvířky ukousnou velkou část prostoru.

Pračka bohužel není vybavena ochranou proti přetečení a v balení rovněž chybí bezpečnostní hadice AquaStop. Tu si mohou případní zájemci dokoupit zvlášť.

Pár postřehů z instalace

Přestože je možné si pračku za menší poplatek nechat odborně zapojit technikem, díky přehlednému návodu zvládne její instalaci i začátečník. Jediné nářadí, které bude potřebovat, je 12mm klíč a vodováha.

Samotný postup spočívá v několika krocích. Nejprve se musí odstranit čtveřice ochranných přepravních šroubů na zadní straně. Následně se spotřebič vyrovná do roviny, k čemuž poslouží výškově nastavitelné nožičky. A jako poslední se zapojí hadice a elektrický kabel, jejichž délka je více než jeden metr a pro většinu případů tedy naprosto dostatečná.

Před prvním praním se ještě doporučuje spustit pračku naprázdno, aby došlo k odstranění veškerých zbytků po výrobě.

Ovládání je hračka

nasypka-pracky

Přestože na někoho může pračka ze začátku působit složitě, díky srozumitelnému českému návodu, se s ní naučí opravdu každý. Asi nejsložitější je zapamatovat si význam jednotlivých symbolů na ovládacím panelu, které postrádají popisky. Zpočátku je tak nezbytné neustále koukat do návodu, nicméně po pár praních si člověk již vše podstatné zapamatuje.

Jednotlivé programy se volí pomocí kruhového ovladače, se kterým se pracuje velmi snadno. Pouze dodejme, že dle našeho názoru by mohl mít o něco výraznější rysku. K nastavení vlastní teploty, intenzity máchání a rychlosti odstřeďování slouží tlačítka po stranách displeje. Ta dále umožňují uzamknutí tlačítek, nastavení odloženého startu či spuštění funkcí FreshCare+ a Clean+.

Již jsme pochválili široká dvířka, která se snadno otevírají a díky nimž je manipulace s prádlem velmi příjemná. Trochu si proto rýpněme do otevírání dávkovače pracích prostředků, které jde docela ztuha a člověk se trochu bojí, aby neurazil nějakou součástku. Co ale pochválit musíme, je možnost celý dávkovač vyjmout a jednoduše umýt. Stejně tak jsou přehledně uspořádány a popsány jednotlivé přihrádky pro hlavní praní, aviváž a předpírku.

Dostatek programů i funkcí

Mezi 12 programy nechybí bavlna, ekobavlna, bílé prádlo, džíny, sport či rychlý program. Celou nabídku, včetně maximální kapacity prádla, která se u jednotlivých programů liší, si můžete prohlédnout níže:

programy

Jak vidíte, nabídka je široká a většinu uživatelů zcela uspokojí. Náročnější zákazníci budou ale zřejmě postrádat speciální programy na odstranění zvířecích chlupů či praní bot.

Detailní nastavení většiny programů lze upravit dle vlastního vkusu. Například u EkoBavlny lze nastavit teplotu v rozmezí od 20 do 60 °C a otáčky od 600 do 1400 za minutu. O délku praní, stejně jako optimální spotřebu vody a energie, se výhradně stará inteligentní technologie 6. smysl. Někoho tak může zamrzet, že si jednotlivé programy nemůže nijak zkrátit.

Z funkcí musíme pochválit odložený start, který má velmi dobrý rozsah. Spuštění pracího cyklu lze odložit až o 24 hodin, a to s přesností na hodinu, respektive půlhodinu (během prvních 12 hodin). Spolehlivá je i dětská pojistka, která brání proti nechtěnému stisknutí tlačítek ze strany neposedných ratolestí. Bohužel, i po jejím zapnutí zůstává hlavní tlačítko Zapnout/Vypnout stále funkční, což celé pojistce poněkud ubírá na praktičnosti.

Displej v průběhu pracího cyklu zobrazuje zbývající čas, nicméně ten berte spíše s rezervou. Občas funguje velmi přesně, nicméně párkrát se stalo, že se výrazně netrefil.

V neposlední řadě nesmíme zapomenout uvést speciální funkce FreshCare+, která pomocí páry osvěžuje prádlo a brání tvorbě bakterií, a Clean+, která slouží k lepšímu odstranění skvrn z prádla.

Pračka skvěle pere a ždímá

Jak je zvykem u nových spotřebičů značky Whirlpool, i model FWG91484W EU plní svoji hlavní funkci velmi dobře. Prádlo je skvěle vyprané a při 1400 otáčkách dobře vyždímané. Účinnost ždímání sice nedosahuje výsledků nejlepších modelů, nicméně ani tak nelze nic vyčítat.

Samozřejmostí je vysoká stabilita při práci. Pokud pračku správně vyrovnáte, zůstane na svém místě a nikam neodcestuje.

Pokud jde o délku pracího cyklu, ten je díky množstevní automatice velmi variabilní. U nejrychlejšího programu je hotovo za 30 minut, ale jiné programy s plnou náplní a intenzivním praním mohou snadno překročit i 4 hodiny. Vždy závisí na zvoleném programu, množství vloženého prádla, úrovni jeho savosti, přídavných funkcích, počtu otáček atd.

Úsporný a tichý chod

Whirlpool FWG91484W EU se řadí do úsporné třídy A+++ - 10 %, což znamená, že má o 40 % úspornější chod než spotřebiče třídy A. Tím nepochybně potěší vaši peněženku, až přijde vyúčtování za elektřinu a vodu. Pro úplnost dodejme, že referenční spotřeba za rok činí 11 690 litrů vody a 196 kWh elektrické energie.

Ačkoli se pračka se svými 52/79 decibely řadí z hlediska hlučnosti spíše k průměru, během testování jsme si na hluk rozhodně stěžovat nemohli. Při praní si většinu času jen tak ševelila a nebylo o ní slyšet, a i při odstřeďování byla hlasitost víc než přijatelná.

Závěrečný verdikt

Koupi pračky Whirlpool FWG91484W EU můžeme rozhodně doporučit. Za přijatelnou cenu se jedná o skvělý spotřebič, který kromě kvalitního praní a ždímání, potěší dostatkem programů, přehledným ovládáním a úsporným chodem. Svojí kapacitou 9 kg je určený do čtyřčlenných domácností, které nemají problém s nedostatkem prostoru.

Hlavní zápor vidíme pouze v absenci ochrany před únikem vody, kterou lze však vyřešit dodatečným dokoupením Aquastop hadice.

Klady

  • Kvalitní praní a ždímání
  • Úsporný chod
  • Kapacita 9 kg
  • Odložený start
  • Jednoduché ovládání a obsluha

Zápory

  • Nemá ochranu proti úniku vody
  • Horší otevírání dávkovače pracích prostředků
  • Ne vždy přesný časovač
  • Chybí program na boty

Tato recenze vznikla ve spolupráci s recenzním serverem testado.cz.