3 božské smoothie recepty z mixéru

Potřebujete po ránu vzpruhu, nebo vás honí mlsná během dne? Pochutnejte si na lahodném koktejlu, který prospěje vašemu zdraví. Máme pro vás 3 jednoduché recepty na prvotřídní smoothie.

Smoothie je označení pro nápoj nabitý vitamíny, minerálními látkami, vlákninou a antioxidanty, který připravíte rozmixováním čerstvého ovoce a zeleniny. Je zdravý, chutný, zažene hlad a osvěží. Zkrátka ideální pití nejen na léto. Žádný speciální smoothie stroj si přitom pořizovat nemusíte. Na přípravu zdravých drinků potřebujete jen pár základních ingrediencí a obyčejný mixér.

1. Osvěžující jahodové smoothie s chia semínky

Jahodový drink je úžasně „nakopávací“ hlavně po ránu. Jeho jemná chuť vás příjemně nastartuje do nového dne a díky chia semínkům do sebe dostanete kromě vitamínů i hodně proteinů, mastných kyselin, antioxidantů, vlákniny, vápníku a dalších látek, které prospívají organismu.

Co budete potřebovat?

  • 150 gramů jahod
  • 1 banán nebo 1 broskev
  • 2 lžičky chia semínek
  • 100 g kefíru nebo jogurtu.

Do mixéru můžete přihodit i pár lístků máty a kostky ledu. Drink tak bude ještě více osvěžující.

TIP: Pokud doma nemáte klasický mixér s uzavřenou nádobou, nezoufejte. Smoothie vám stejně dobře připraví i běžný tyčový mixér. Stačí dát ingredience do vysoké sklenice či jiné nádoby a suroviny sekat pozvolna. Mixujte nejprve při nižší rychlosti a postupně navyšujte otáčky.

2. Zdravé smoothie podle Pepka námořníka

spenatove_smoothie

Výhody špenátového mixu asi není nutné blíže představovat. Tahle vitamínová bomba plná železa, sodíku, vápníku, draslíku a hořčíku vám zaručeně prospěje. Navíc tak můžete dostat pořádnou porci ovoce a zeleniny i do dětí, které dušený špenát vytrvale odmítají.

Co budete potřebovat?

  • 3 zralé banány
  • 1 pomeranč
  • 1/2 zralého avokáda
  • 2 hrsti baby špenátu
  • Sklenici vody nebo ledu.

Všechny suroviny rozmixujte dohladka, vodu nebo led přitom přidávejte postupně, abyste nápoj příliš nezředili.

TIP: Pokud nechcete, aby bylo smoothie příliš hutné, můžete použít na některé ovoce odšťavňovač – například na jablka a pomeranče – a šťávu přelít do mixéru až poté. K jablečnému či pomerančovému základu pak přidáte další ingredience a vše rozmixujete do vodnatějšího nápoje.

3. Smoothie s příchutí exotiky

Pokud milujete chuť exotického ovoce, oblíbíte si i tyto tipy. Zkuste třeba melounový mix, který připravíte jednoduše rozmixováním několika různých odrůd melounů, nebo vyzkoušejte náš kokosovo-mangový koktejl.

Co budete potřebovat?

  • 2 zralá manga
  • 100 mililitrů kokosového mléka
  • 100 gramů jogurtu

Pokud máte doma čerstvý kokos, ozdobte drink ještě kokosovými hoblinkami. K mangu můžete také přidat pár kousků ananasu, získáte tak šťavnatější nápoj s jemně nakyslým podtónem.

TIP: Až budete mít smoothie hotové, vyčistěte rovnou mixér, aby v něm směs zbytečně nezasychala. Stačí, když do něj nalijete dva hrnky vody a ještě ho na chvilku zapnete. Zbytky nápoje se tak rychle uvolní z čepelí i všech záhybů.

A pokud nemáte žádný přístroj, se kterým byste zdravé koktejly mohli připravovat, podívejte se na naše mixéry KitchenAid. Seženete je v mnoha barevných provedeních a smoothie připravují všechny skvěle.