5 fíglů, které prodlouží životnost vaší myčky o několik let

Díky myčce nádobí ušetříte drahocenný čas, vodu, energii i finance. Aby vám dlouho a dobře sloužila, dodržujte při jejím používání následující pravidla:

1.  Správné skládání nádobí do myčky

Vaše myčka je navržena tak, aby pojala co nejvíce kusů nádobí a zároveň ho dobře umyla. Účinnost můžete ještě zvýšit dodržováním základních pravidel:

  • Dávejte pozor, aby větší kusy nezakryly ty malé.
  • Vkládejte každý kus jednotlivě a najděte mu samostatné místo.
  • Hlídejte, aby se nádobí vzájemně dotýkalo co nejméně. Ideálně vůbec.

Nádobí musí uvnitř spotřebiče dobře „sedět“, aby během mycího cyklu zůstalo na svém místě. Jinak hrozí poškození nejen náplně, ale i samotné myčky.

Rozložení nádobí v rámci pater

  • Do horní části myčky patří křehčí kusy, jako jsou skleničky, hrnky, misky apod.
  • Dolů pak můžete dát hrnce, talíře a příbory. Pro ty bývá přichystaný speciální koš.

2.  Pozor na silně znečištěné nádobí

Moderní myčka si bez problémů poradí i s velmi špinavým nádobím. Přesto dávejte pozor, aby vám na talířích nezůstaly větší zbytky jídla. Ty zbytečně zanáší filtry. Stejně tak se nedoporučuje ponechávat na nádobí zbytky kyselých potravin. Mohou reagovat s vodou i přípravkem a způsobit uvnitř spotřebiče korozi.

  • Jednou za 6 měsíců použijte odstraňovač mastnoty a zbytků jídel. Stačí vsypat prášek na dno a zvolit dlouhý program.

3.  Udržujte vnitřek myčky v čistotě

K čištění interiéru myčky existuje plno různých přípravků, které ji zbaví mastnoty, vodního kamene, koroze a dalších nečistot. Pravidelnou údržbou zajistíte optimální spotřebu vody i energie, zlepšíte výsledky mytí a prodloužíte celému spotřebiči životnost. 

interier-adg-522-x

  • 1–2× ročně pusťte myčku naprázdno pouze s čisticím prostředkem, nebo už zmiňovaným
    odstraňovačem mastnoty. Nekombinujte více čističů zároveň.
  • Doporučujeme používat také profesionální odstraňovač vodního kamene, a to i když se s tvrdou vodou zdánlivě nepotýkáte. Pokud ano, a myčku využíváte často, odstraňujte kámen nejméně 1× za měsíc.
  • Jestliže si všimnete zaneseného filtru, stačí jej vyjmout a opláchnout pod tekoucí vodou.
  • Kromě speciálních tablet, regeneračních solí a dalších čisticích prostředků určených přímo do myčky, můžete spotřebič občas vyčistit i ručně vlažnou vodou a hadříkem s jarem.

4. Používejte kvalitní tablety nebo kapsle

Používejte kvalitní čisticí prostředky, které kromě klasického umytí nádobí zabrání i usazování vodního kamene. Vždy také dodržujte správné dávkování. Značkové čisticí prostředky prodlouží bezproblémový chod myčky o řadu let. Ty nekvalitní ji naopak mohou rychle poškodit.

5.  Čtěte návod k obsluze

Pečlivě si přečtěte přiložený návod k obsluze, díky kterému se dozvíte, jak správně o daný typ spotřebiče pečovat. Poradí vám, jak s ním efektivně zacházet a čeho se naopak vyvarovat.

Nenašli jste odpovědi na všechny otázky ohledně údržby své myčky? Neváhejte nás kontaktovat.