Běháte venku o sto šest? Tipy, jak prát funkční, outdoorové a sportovní prádlo

Obrázek článku

Rádi sportujete a funkční prádlo je jako vaše druhá kůže? Přečtěte si, jak se o sportovní oblečení starat, aby vám co nejlépe sloužilo.

Přečtěte si, jak prát:

  • Funkční prádlo
  • Outdoorové oblečení
  • Sportovní oděvy obecně

Funkční prádlo

Funkční oblečení neboli termo prádlo odvádí speciálními vlákny vlhkost pryč od těla. Ale nebojte –Umožňuje běžné praní v pračce. Hlídejte však teplotu a frekvenci praní. Funkční prádlo nikdy nežehlete.

Jak často prát?

Nejčastěji perte oblečení, které nosíte přímo na těle. Propocená tílka, trička a spodní prádlo klidně po každém nošení. Naopak mikiny nebo bundy stačí hodit do pračky cca 1× za měsíc, v závislosti na četnosti používání

Vlna merino

K nejkvalitnějším materiálům funkčního oblečení patří vlna merino s přirozenou antibakteriální schopností. Vydrží i několik dnů až týdnů opakovaného nošení. Nemusíte prát denně.

Syntetika

Syntetické materiály, jako je např. polyester nebo polypropylen, perte nejlépe po každém nošení. Tyto tkaniny se snadno zanesou a ztratí prodyšnost, pro kterou jste si je pořídili.

Na kolik stupňů? Držte se pod 40 °C

Pečlivě si pročtěte visačky a zjistěte, na kolik stupňů výrobce doporučuje daný oděv prát. Funkčnímu oblečení většinou nesvědčí teploty přes 40 °C, ale najdou se i výjimky.

indesit_praci-programy

Čím prát? Jde to i bez pracích prostředků

Oblečení z funkčních materiálů můžete prát bez použití jakýchkoliv pracích prostředků. Pokud si přesto chcete nějaký pořídit, vybírejte pečlivě. Nevhodný prací prostředek totiž může vlákna nenávratně poškodit.

Poohlédněte se po prášcích a gelech přímo na funkční oděvy. Seženete je v drogeriích, sportovních obchodech i na internetu. Zaschlé skvrny namočte ještě před praním teplou vodu s mýdlovým roztokem.

Ne aviváži, bělidlu a změkčovači vody

V žádném případě do pračky nepřidávejte aviváž, bělidlo ani změkčovač vody. Narušili byste strukturu vláken, snížili pevnost i prodyšnost tkaniny. Pozor si dávejte i na prací prostředky, které obsahují aviváž už ve svém základu.

Nejlepší prací programy pro funkční prádlo

Zvolte cyklus pro jemné prádlo nebo ruční praní.

  • Pračky Hotpoint nabízí program Woolmark Platinum Care, který umožňuje prát i jemné materiály určené pouze k ruční péči.
  • Pračky Whirlpool se 6. smyslem mají k dispozici speciální programy pro jemné prádlo i sportovní oděvy.
  • Pračky Indesit mívají dokonce několik režimů pro silně i mírně znečištěné sportovní oblečení. Vyperete v nich vše od cyklodresu až po tenisky.

Žádný speciální program nemáte?

  • Stáhněte otáčky na 600 nebo 800 a teplotu vody upravte podle visačky na oděvu.
  • Buben pračky naplňte jen do poloviny.
  • Nezapomeňte z kapes vyndat kapesníčky, zapněte všechny zipy a obraťte oblečení na rubovou stranu. Zabráníte tvorbě žmolků.

Ruční praní funkčního oblečení

  1. Napusťte do umyvadla nebo lavoru teplou vodu a prádlo v ní nechte pár minut namočené.
  2. Přidejte i trochu pracího prostředku na sportovní oblečení.
  3. Jemně vlákna protřete prsty.
  4. Pod proudem vody vymyjte zbytky pracího prášku a jemně vyždímejte. Opatrní buďte zejména u oblečení z vlny merino, které ždímání nesvědčí.

Funkční prádlo do sušičky nepatří

Sušení může nenávratně poškodit jemná vlákna a speciální membrány. Nevěšte však hlavu, oděvy z funkčních materiálů velmi rychle schnou.

Outdoorové oblečení

Praní outdoorových oděvů závisí na použitém materiálu. Kromě praní myslete i na impregnaci, která zlepší funkčnost a prodlouží životnost vašeho oblečení.

outdoorove-obleceni

Nebojte se vyšší frekvence praní

Mnoho lidí se zdráhá prát outdoorové oblečení kvůli obavám ze ztráty impregnace a poničení jemných materiálů. Omyl! Pravidelná údržba odstraní nečistoty, prach a pot, které vlákna zbytečně zanášejí a naleptávají švy a spoje. Materiál pak nemůže dobře plnit svou funkci.

Na kolik stupňů a čím prát?

Softshell

Bundy, mikiny a kalhoty ze softshellu perte podle pokynů výrobce. Většinou na 30–40 °C. Vždy používejte speciální prací prostředek na sportovní a outdoorové oblečení. Některé v sobě rovnou mají i impregnaci. Nikdy však do pračky nepřidávejte bělidlo, změkčovadlo vody ani aviváž.

Fleece

Fleece perte při teplotě 30 °C. Prádlo obraťte na rubovou stranu, zapněte všechny zipy a zkontrolujte obsah kapes. Zbloudilý papírový kapesníček by nadělal pořádnou neplechu. Fleecové oblečení perte samostatně – nepřidávejte k němu žádné další prádlo.

Oblečení s funkční membránou

Perte maximálně na 40 °C. Nejlepší volbou jsou tekuté prací prostředky pro sportovní oděvy, nebo mýdlové vločky. Stejně jako u předchozích materiálů, zapomeňte na aviváž, bělidla a změkčovadla.

Doporučené prací programy

Veškeré outdoorové oblečení perte na nejjemnější programy.

  1. Zvolte cyklus pro sportovní nebo jemné prádlo.
  2. Nastavte přidané máchání, které odplaví zbytky pracího prostředku.
  3. Ždímání raději vynechte.

Sledujte pečlivě informace uvedené na visačce a těchto pokynů se držte.

Sušička: Ano, či ne?

Outdoorovým materiálům sušení v bubnu nesvědčí. Vyprané oděvy jen volně pověste na sušák nebo na ramínko a nechte přirozeně vyschnout. Pokud z oblečení kape voda, umístěte pod něj lavor, nebo hadr.

Impregnace

Chcete-li sebe i oblečení chránit před rozmary počasí, nezapomeňte na impregnaci. Má nejen preventivní účinky, ale dokáže zachránit i kousky, které už ztratily ideální vlastnosti. V obchodech seženete různé druhy impregnací ve spreji i v tekuté formě. Vybírejte podle typu materiálu, který chcete ošetřit. Abyste dosáhli těch nejlepších výsledků, opakujte impregnování po každém třetím až čtvrtém praní.

Sportovní oblečení

Pod pojem „sportovní oblečení“ spadá veškeré funkční i outdoorové prádlo, ale také „obyčejná“ bavlněná tílka nebo trička určená pro sport. Držte se pokynů uvedených na visačkách. Teplotu praní, prací prostředek i program vybírejte v závislosti na konkrétním materiálu. Bavlna snese i vyvářku na 90 °C, naopak na jemnou síťovinu musíte jako v rukavičkách.

Napadají vás další otázky? Sem s nimi. Rádi pomůžeme.