Jak odmrazit ledničku

Odmrazování lednice nepatří k nejoblíbenějším činnostem. Přesto je třeba se do něj čas od času pustit. Poděkuje vám za to nejen samotný spotřebič, ale i vaše peněženka.

Kdy odmrazovat?

Ruční odmrazování by se mělo provádět vždy, když usazený led přesáhne 0,5 cm. Námraza by se neměla dostat na hranici 1 centimetru, protože pak se zvyšuje celková spotřeba lednice až o 75 %. Pokud tedy chcete šetřit energií, odmrazování zbytečně neodkládejte.

Jak na to krok za krokem

S tímto jednoduchým návodem zvládnete celé odmrazování včetně čištění do 1 hodiny.

1. Odpojte lednici ze sítě

Z bezpečnostních důvodů nezůstávejte jen u vypnutí na ovládacím panelu. Raději spotřebič zcela vypojte ze sítě. Poté můžete vyndat veškeré potraviny a uložit je do chladu – např. do sklepa, na chodbu, za okno či na balkon.

 2. Urychlete celý proces

Chcete-li být rychleji hotovi, umístěte dovnitř prázdné ledničky hrnec s horkou vodou. Nikdy s ní ale nepotírejte vnitřek spotřebiče – povrch by mohl kvůli teplotnímu šoku popraskat. Silnější vrstvy ledu můžete opatrně odloupnout plastovou škrabkou. Zapomeňte však na ostré předměty. Po celou dobu odmrazování nechávejte dveře spotřebiče otevřené a nezapomeňte pod něj rozprostřít ručníky, utěrky nebo jinou textilii, která zachytí odtékající vodu.

 3. Pusťte se do čištění

Vnitřek lednice, poličky i zásuvné boxy vymyjte vodou smíchanou s prostředkem na mytí nádobí, nebo použijte speciální čisticí sprej. Nezapomeňte ani na gumová těsnění a ujistěte se, že dobře doléhají a nepotřebují výměnu. Pokud jste nepoužili speciální sprej, otřete interiér ledničky ještě hadrem namočeným v octové vodě. Ocet totiž pohlcuje pachy a má i dezinfekční účinky. Nakonec vše pečlivě vytřete do sucha. Ze zbytků vody by se jinak utvořila nová krusta ledu a vy byste mohli začít od začátku.

 4. Lednici znovu zapněte

Nyní můžete spotřebič opět zapojit do napájecí sítě. Nastavte požadovanou teplotu chlazení a počkejte, zda vše funguje tak, jak má. Po 30 minutách můžete opět zaplnit lednici potravinami.

TIP: Máte doma americkou lednici? Výměnná vložka filtru vyčistí vodu ve výrobníku na led. Ochrání tím nejen životnost výrobníku, ale také odstraňuje zápach vody a odstraňuje nepříjemnou chuť chlóru.

Automatické odmrazování ušetří čas i námahu

Chcete se ručnímu odstraňování námrazy vyhnout? Moderní lednice nabízejí různé funkce automatického odmrazování. Ne všechny vás však ledu beze zbytku zbaví. Ideální je vybírat lednice s funkcí No Frost. Tyto spotřebiče fungují na principu chlazení pomocí studeného vzduchu, který uvnitř stále cirkuluje. Vlhkost tak sama odchází ven. Díky tomu se námraza vůbec netvoří, a její odstraňování tím úplně odpadá.

TIP: Výměnný antibakteriální filtr zbavuje chladničku bakterií i pachů, a chrání tak vaše potraviny. Ještě výhodnější je potom pořídit ledničku přímo s antibakteriálním vnitřním povrchem.

Další tipy, jak udržet lednici čistou a provoz úsporný

Díky těmto 6 jednoduchým zásadám výrazně ušetříte na provozu lednice:

1. Mějte lednici plnou tak akorát

Lednici neplňte potravinami k prasknutí a ani ji nenechávejte poloprázdnou. Pouze v takovém případě může podávat optimální výkon.

2. Zavírejte dveře

Nikdy nenechávejte dveře lednice příliš dlouho otevřené. Zvýšíte tím objem odebrané elektřiny a vaše peněženka zapláče.

3. Udržujte čistotu

Lednici jednou za čas vymyjte čistou vodou. V případě potřeby k vodě můžete přidat i sodu nebo ocet. Zbavíte se tak bakterií i nepříjemného zápachu. Ten pomohou odstranit i speciální pohlcovače pachu. Nezapomínejte ani na kompresor a kondenzátor na zadní straně lednice. Měly by se alespoň jednou za 3 měsíce očistit od prachu.

Máte k údržbě své ledničky jakékoli otázky? Neváhejte nám napsat nebo zavolat.