Jak poznat nejlepší domácí kávovar

Průměrný Čech ročně spotřebuje přes 3 kg kávy. Díky moderním kávovarům už nemusíte vyrážet do restaurace, abyste si pochutnali na mistrovském espressu, caffé latté nebo cappuccinu.

Manuální, pákový, kapslový, nebo automatický?

Existuje mnoho možností, jak si doma připravit kvalitní espresso – od ručních kávovarů až po plně automatické poloprofesionální přístroje. Cenově se pohybují v širokém rozmezí zhruba od 230 Kč do 45 000 Kč. Záleží na vás, kolik chcete do nákupu investovat a co očekáváte od výsledku.

K nejoblíbenějším patří tyto druhy kávovarů:

Ruční

Vlastnoručně připravená káva ve french pressu, aeropressu nebo moka konvičce se vrací do módy. Je otázkou určitého rituálu, který vyžaduje čas a um. Málokdo však může ráno věnovat nejméně 15 minut mletí a louhování kávy. Výsledek ovlivňuje mnoho faktorů od teploty vody až po dobu louhování, ale pravému espressu se přiblíží jen málokdy.

Pákový

Nemá zásobník ani integrovaný mlýnek. Při každém použití musíte sítko poctivě naplnit mletou kávou, ideálně čerstvou. Pěchování opět vyžaduje zkušenost a prodlužuje přípravu nápoje. Největší výhodou kvalitních pákových modelů bývá účinná parní tryska pro přípravu mléčné pěny.

TIP: Poloprofesionální kávovary KitchenAid patří k nejlepším pákovým typům pro domácnost i kavárny.

Kapslový

Populární řešení, které udělá baristu i z 8letého dítěte. Výhodou je rychlá příprava bez námahy. Stačí nasadit kapsli, stisknout tlačítko a je to. Nemůžete však ovlivnit kvalitu ani chuť kávy. Nízkou pořizovací cenu přístroje vyvažují drahé kávové kapsle. Jedno presso vyjde zhruba na 8 Kč, cappuccino i na 18.

Poloautomatický

Na rozdíl od plně automatického nemá integrovaný mlýnek. Plní se již namletou kávou. Výsledná chuť tak nikdy není úplně 100%. Výhodou je ale příjemnější pořizovací cena.

Automatický

Ideální řešení pro náročné „kávomily“ a všechny, kdo nemají času nazbyt. Přístroj se postará o vše od jemného namletí zrn až po našlehání mléčné pěny. Stačí jen zvolit druh nápoje, intenzitu a velikost hrnku. Jakmile tuto kávu jednou vyzkoušíte, jinou už chtít nebudete.

ace-102-ixl-1-

TIP: Vestavný kávovar Whirlpool ACE 102 ovládá espresso, cappuccino, caffé latté i macchiato. To vše během 20 vteřin, s chutí i vůní k nerozeznání od profesionální přípravy.

Vestavný, nebo volně stojící?

Tady je volba jen na vás. Postavení přístroje na kuchyňské lince neovlivňuje kvalitu výsledné kávy. Poslední dobou vévodí domácnostem espresso kávovary zabudované přímo do linky. Říká se jim také kompaktní. V nabídce najdete jak pákové, tak i plně automatické varianty.

Jak poznat správný tlak espresso kávovaru

Tlak je klíčovou vlastností. Měl by být co největší. Nízkotlaké typy pod 3,5 baru nedoporučujeme. Místo čerpadla využívají k ohřevu jen tlak páry, který kávu spaří. Negativně tím ovlivní chuť i vůni. U lepších typů výrobci uvádějí maximální tlak 15–19 barů. V reálu bývají přístroje seřízeny na nižší hodnoty, což nevadí. I profesionálové běžně pracují s tlakem kolem 9 barů.

Naopak příkon není tak důležitým údajem. Vypovídá hlavně o rychlosti ohřevu, která není pro domácnosti rozhodující.

Co by měl dobrý automatický kávovar umět?

  • Pracovat v ideálních podmínkách pro přípravu espressa. Tedy s tlakem 9–19 barů a při teplotě vody kolem 84 °C–90 °C.
  • Individuálně nastavit hrubost mletí zrn, sílu nápoje i množství vody podle velikosti hrnku.
  • Posouvat výšku výpusti podle rozměrů hrnku.
  • Připravit za pomoci horké páry našlehané cappuccino i vodu na čaj a jiné teplé nápoje.
  • Velkou výhodou je automatické odvápnění a proplachování trysky na páru a horkou vodu.

Nepodceňujte ani výběr kvalitní kávy

Ani sebelepší přístroj vám nezajistí dokonalý chuťový požitek, když nepoužijete kvalitní kávová zrnka. K nejrozšířenějším druhům patří robusta a arabica. Robusta má zemitější chuť, bývá levnější a více pění než arabica. Ta je obecně považována za kvalitnější a aromatičtější.

Pokud váháte s výběrem ideálního kávovaru, neváhejte nás kontaktovat. Nově najdete v naší nabídce i další oblíbené značky.