Slavná dýňová polévka Hokkaidó 2× jinak

Podzim bez dýňové polévky si už ani neumíme představit. Lahodná dobrota rozehřeje tělo i chuťové pohárky. Ne nadarmo patří v Anglii, Americe i Švýcarsku k oblíbeným slavnostním pokrmům.

Jak vybrat správnou dýni na vaření?

Zeleninové dýně Hokkaidó dorůstají až gigantické velikosti, ale pro vaření bohatě stačí menší plody o poloměru cca 10–40 cm. Vybírejte těžší kusy. Získáte tím jistotu, že budou plné lahodné dužiny a ne semínek. Zralou dýni poznáte podle suchých prasklinek na stonku a tvrdší, matné slupky. Pokud to jde, sáhněte po plodech s hladkým, nepoškozeným povrchem.

Základní recept na dýňovou polévku

Receptů na polévku z dýně se každý podzim vyrojí spousta. Můžete samozřejmě přidat celou řadu dalších surovin, tento základní recept ale nikdy nezklame:

Ingredience pro 4 osoby:

  • 500 g dýně Hokkaidó
  • 750 ml zeleninového vývaru
  • 250 ml smetany na vaření
  • Sůl, pepř a chilli na dochucení
  • Trocha zakysané smetany a pár dýňových semínek na ozdobení

Postup:

  1. Dýni umyjte, rozpulte a oloupejte. Pokud má hladkou, nepoškozenou slupku, loupání klidně vynechte – slupka vařením změkne a rozmixujete ji i s dužinou.
  2. Dužinu nakrájejte na větší kostky, přesuňte do hrnce, zalijte vývarem a vařte doměkka zhruba 30 minut.
  3. Zalijte smetanou, promíchejte a dochuťte solí, pepřem a špetkou chilli.
  4. Rozmixujte tyčovým mixérem na jemný krém.
  5. Hotovou polévku ještě chvíli prohřejte.

Polévku podávejte zdobenou kopečkem zakysané smetany a dýňovými semínky. Pokud máte, přidejte také pár kapek dýňového oleje pro lepší trávení.

TIP: Víte, že existují také bezdrátové tyčové mixéry? Po dobití s nimi můžete pohodlně pracovat kdekoli, i bez dosahu zásuvky.

dynova-polevka-2

Polévka z pečené dýně

Pečením získá dýně nový chuťový rozměr, který rozhodně stojí za vyzkoušení. Příprava trvá jen zhruba o 10 minut déle než základní recept. Ingredience na 4 porce zůstávají stejné.

Postup:

  1. Troubu předehřejte na 180 °C.
  2. Dýni omyjte, rozpulte, zbavte semen a rozkrájejte na kousky.
  3. Vyskládejte je na plech a zakápněte olivovým olejem. Doporučujeme použít pečicí papír.
  4. Pečte doměkka asi 40 minut.
  5. V hrnci si zatím připravte vroucí vývar a dýni do něj po upečení opatrně přesuňte.
  6. Vše najemno zpracujte ponorným mixérem a dochuťte solí, pepřem a chilli.
  7. Na závěr zlehka vmíchejte smetanu a ještě chvíli prohřejte.

Čím dýňovou polévku ozvláštnit?

Možností je spousta. Mezi nejoblíbenější patří:

Bylinky:

  • Česnek
  • Zázvor
  • Fenykl
  • Bazalka
  • Muškátový oříšek
  • Kurkuma
  • Kari

Ovoce, zelenina a luštěniny:

  • Pomeranč
  • Jablko
  • Kokosové mléko
  • Mrkev
  • Červená čočka
  • Brambory

„Masožravci“ neudělají chybu ani s opečenou slaninou, nebo pikantní klobáskou.

A jak máte dýňovou polévku nejraději vy? Napište nám třeba na Facebooku..

TIP: Zkuste i další nízkokalorické polévky. Třeba z mrkve nebo brokolice.

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení