Jak připravit domácí zmrzlinu bez zmrzlinovače? Snadno!

Nejlepší, a taky nejpříjemnější, obranou proti vedrům je něco studeného do žaludku. Naše recepty na smetanovou a tvarohovou zmrzlinu tak mohou zachránit i lidské životy.

Domácí smetanová zmrzlina s vanilkou

Není nad klasiku! Výživoví poradci by nás za tenhle recept nepochválili, ale pár lžiček ještě nikoho nezabilo. Vyzkoušeno na naší redakci.

Suroviny:

  • 250 ml smetany ke šlehání
  • 750 ml 10% smetany
  • 8 žloutků
  • Špetka soli
  • 200 g cukru krupice
  • 1 vanilkový lusk

Postup:

  1. Žloutky s cukrem utřeme do pěny.
  2. Přidáme 10% smetanu a semínka z jednoho vanilkového lusku. Vše promícháme.
  3. Do hrnce nalijeme trochu vody a přivedeme ji k varu. Mísu se žloutkovou směsí vložíme nad hrnec a ve vodní lázni mícháme přibližně 10 minut. Směs musíme po celou dobu opravdu pečlivě míchat, aby se žloutky neuvařily.
  4. Jakmile začne směs lehce houstnout, odstavíme z plotny a necháme vychladnout.
  5. Smetanu ke šlehání vyšleháme dotuha a poté přidáme k vychladlé žloutkové směsi.
  6. Nalijeme do připravených uzavíratelných krabiček a vložíme do mrazáku alespoň na 8 hodin.
  7. Lžící na zmrzlinu tvarujeme kopečky a zdobíme je čerstvou mátou.

TIP: Chceme-li docílit nadýchané konzistence, několikrát zmrzlinu z mrazáku vyndáme a zlehka promícháme. Díky tomu se do směsi dostane vzduch. Zmrzlina pak bude pěkně nadýchaná a vláčná.

Tipy na další příchutě

Když se vám klasika ve formě vanilkové zmrzliny přejí, můžete zkusit i další příchutě. Stačí, když do základu přidáte další ingredience.

domaci-jahodova-zmrzlina

Mezi naše favority patří:

  • Jahody s bazalkou
  • Černý rybíz
  •  Arašídové máslo
  • Slaný karamel
  • Med
  • Ananas s kokosem
  • Pekanové ořechy s karamelem
  • Banán s čokoládou
  • Citrón s mátou

TIP: Máte kuchyňský robot KitchenAid? Pořiďte si k němu šikovný zmrzlinovač. Celou nádobu jednoduše namrazíte, a pak už jen nasypete suroviny. Zmrzlina je vmžiku připravena k podávání!

Rychlá tvarohovo-ovocná zmrzlina

Hutné smetanové zmrzky nejsou nic pro vás? Zkuste tento rychlý recept, hotový během 5 minut:

Suroviny:

  • 500 g čerstvých jahod, borůvek, nebo mixu sezónního ovoce
  • 250 g tvarohu nebo mascarpone
  • 5 lžiček medu (nebo dle chuti)
  • Šťáva z ½ citronu

Postup:

  1. Všechny ingredience společně rozmixujeme.
  2. Plníme do připravených formiček nebo kelímků.
  3. Dáme zamrazit.

TIP: Hotovou zmrzku pokapejte před podáváním horkou čokoládou, nebo ji do ní celou namočte. Mňam!

A jakou domácí zmrzlinu máte nejradši vy? Napište nám do komentářů, nebo na Facebooku.

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení