Americké a French Door lednice – vyberte tu, co potěší vás nejvíce

Zaujaly vás dvou-, tří- a čtyřdveřové chladničky, do kterých často nakukují hrdinové zahraničních filmů? Moderní americké či French Door lednice jsou hitem už i u nás. Jak vybrat tu pravou?

Jaký je rozdíl mezi americkou a tzv. French Door lednicí?

Americká – neboli skříňová – lednička má dvoje dveře s křídlovým otevíráním do stran, podobně jako klasické šatní skříně. Zároveň se pyšní moderními rozvody vzduchu, které zajišťují v mrazicí i chladicí části optimální teplotu a vlhkost.

french-door

French Door lednice jsou pokračovatelkami amerických typů. Mívají 3, nebo dokonce 4 dvířka – 2 u mrazáku, a 2 u lednice. Nabízí tak maximální přehlednost a pohodlí.

Výhody amerických a French Door lednic

Největší výhodou těchto chladniček je prakticky rozdělený vnitřní prostor. Potraviny se ukrývají za 2 až 4 dveřmi, takže spotřebič zbytečně „nevětrá“, kdykoli dostanete na něco chuť. Tím, že otevřete pouze jedna dvířka, šetříte energii. Chladicí ani mrazicí část spotřebiče nemusí tak často obnovovat ideální vnitřní teplotu, protože k výkyvu dojde jen v jednom úseku. Například chladnička Hotpoint E4D AAA X C vám už samostatným otevíráním dveří zajistí až 50% úsporu energií.

Další nespornou výhodou je velký objem (kolem 400, někdy dokonce až 530 litrů). Do americké ledničky pohodlně naskládáte i velký nákup. Vše je přitom přehledně rozmístěné a dobře přístupné. Díky tomu můžete nakupovat i výhodná rodinná balení bez obav z toho, že by se vám vše do chladničky či mrazáku nevešla.

5 rad, jak vybrat americkou nebo French Door ledničku

Aby se vám modely lépe porovnávaly mezi sebou, sepsali jsme pro vás seznam nejdůležitějších kritérií, na která byste se měli zaměřit:

  • Nehleďte na celkový objem, zajímejte se o ten využitelný

Při výběru americké nebo French Door lednice hledejte údaj popisující využitelný objem spotřebiče. Podobně jako třeba u nemovitostí tu může být velký rozdíl v tom, kolik prostoru máte k dispozici a kolik ho můžete skutečně využívat. Většinou se doporučuje, aby na jednoho člena domácnosti připadalo alespoň 70 litrů chladicího prostoru a 30 litrů mrazicího.

Většina skříňových chladniček má:

  • 290 až 345 litrů využitelného chladicího prostoru
  • Zhruba 100–190litrový mrazák

TIP: Počítejte s tím, že americké lednice bývají vyšší než běžné chladničky. Dobře si tak změřte kuchyňský prostor, který máte k dispozici. Ověřte si, že se k lednici dobře dostanete, i když bude mít otevřená dvířka.

  • Chtějte No Frost systém, který vás zbaví povinnosti odmrazování

Pravidelné odmrazování už dnes rozhodně není nutné – a to ani v případě mrazáků. Moderní volně stojící i vestavné ledničky nabízejí beznámrazový neboli No Frost systém, který se o vše permanentně stará. Odmrazování probíhá plně automaticky bez vašeho přičinění. Díky tomu už nikdy nebudete trávit sobotu zdlouhavým odmrazováním lednice.

  • Myslete na hlučnost

Většina dnešních ledniček je tak tichá, že s nimi můžete v jedné místnosti klidně i spát. Pokud máte kuchyň propojenou s obývacím pokojem, zajímejte se i o počet decibelů, kterých spotřebič při provozu dosahuje. Nejtišší americké chladničky vydávají zvuk okolo 42 dB, tedy maximálně na úrovni tlumeného hovoru.

  • Zajímejte se o speciální funkce a vybavení

Americké lednice mají často integrovaný výrobník ledu, tříště a chlazené vody, který oceníte nejen létě. Velmi šikovná je také funkce 6. smysl. Díky ní chladnička rychle reaguje na změnu teploty a vlhkosti a výkyvy ihned vyrovnává. Potraviny tak zůstávají déle čerstvé.

Standardem je dnes už i antibakteriální povrch, který eliminuje výskyt mikrobů a plísní na vnitřních stěnách spotřebiče. Mnoho modelů také disponuje funkcí „dovolená“, která zajistí nižší spotřebu, když odjedete na delší dobu pryč – mrazák při tom zůstává v plném provozu.

  • Zohledněte nejen cenu spotřebiče, ale i energetickou třídu

Americké ledničky mívají o něco vyšší spotřebu energie než klasické kombinované chladničky. Koupě levnějšího modelu by se vám tak mohla v budoucnu pěkně prodražit. Z hlediska dlouhodobého provozu hraje velkou roli, jestli spadá chladnička s mrazničkou do energetické třídy A+, nebo třeba A+++. Volte třídu co nejvyšší.

Nakonec nezapomeňte zohlednit také výrobce. Na ověřené značky kuchyňských spotřebičů se můžete spolehnout, že bude chladnička dobře sloužit. Pořiďte si ji v obchodě, kde máte jistotu bezproblémového jednání v případě reklamace, kde vám poskytnou delší záruku a umožní rychlý servis. Chladnička vám pak bude v kuchyni spokojeně vrnět i desítky let.