Jak správně skladovat potraviny v ledničce

Chcete prodloužit trvanlivost potravin, které skladujete ve své chladničce? Nastavte správnou teplotu a rozvrhněte poličky, jak se patří. Vaše suroviny pak vydrží až o několik dní déle čerstvé.

Udržujte v lednici ideální teplotu 

V případě příliš nízké teploty hrozí námraza potravin, při vysoké zase přemnožení nebezpečných bakterií. Zabraňte tomu správným nastavením vnitřní teploty ledničky. Optimálně se má pohybovat mezi 0 °C a 5 °C. Rozhodně nesmí překročit 8 °C.

Už při pořizování ledničky zohledněte, kolik jídla v ní budete běžně skladovat. Pokud nacpete ob den lednici k prasknutí, nebude mezi potravinami cirkulovat vzduch. Celý prostor tím pádem nebude správně chlazený. V tom případě raději zvolte větší chladničku.

Tip: Ledničky Whirlpool s technologií Fresh Control a přihrádkou Active0°

Skladujete hodně masa, ryb, ovoce a zeleniny a chcete je udržet déle čerstvé? Vyberte si ledničku s přihrádkou Active0°, která díky nezávislé cirkulaci vzduchu a teplotě kolem 0 °C prodlouží životnost potravin bez nutnosti zamrazování. Praktická je i technologie 6. smysl Fresh Control, která sama hlídá optimální vlhkost (kolem 70 až 80 %) i teplotu. Rychleji také vyrovná teplotní změny při otevření ledničky. Potraviny tak udrží až 4× déle čerstvé.

 

Jak má vypadat správné uspořádání chladničky?

Vezmeme to pěkně odspodu až nahoru:

  1. Ovoce a zelenina patří do spodních boxů lednice, kde je pro ně optimální vlhkost a teplota. Ale pozor! Do lednice nepatří exotické ovoce – jako třeba banány, ananas nebo citrusy. Stejně tak zelenina s vysokým obsahem vody – například rajčata, brambory, lilky či okurky.
  2. Polička nad těmito boxy představuje nejchladnější místo v celé lednici. Skladujte tu potraviny, které rychle podléhají zkáze: typicky maso a ryby.
  3. O úroveň výše najdete nejpříhodnější místo pro mléko a mléčné výrobky.
  4. Na horní poličce je teplota nejvyšší. Skladujte tu třeba máslo, již uvařené pokrmy nebo otevřená balení určená k rychlé spotřebě.
  5. Ve dveřích ledničky dosahuje teplota až 11 °C. Umístěte sem potraviny, kterým to nevadí. Mezi ně patří vajíčka, konzervy, marmelády nebo nápoje.

Na co si dát pozor

Chladničku vždy otvírejte na co nejkratší dobu, aby dovnitř zbytečně nepronikal teplý vzduch. Stejně tak do ní nedávejte právě uvařené, horké pokrmy. Vždy jídlo nejprve zchlaďte na pokojovou teplotu.

Máte malou ledničku a nic se vám do ní nevejde? Pořiďte si novou lednici ve správné velikosti a ušetřete energii za její provoz.