Jak vybrat digestoř? Položte si tyto 3 otázky a budete mít jasno

Potřebujete nový odsavač par? Poradíme vám, podle čeho vybrat, abyste měli v kuchyni pořád čistý a svěží vzduch.

3 otázky, které vám s výběrem digestoře pomohou

Vybrat ten správný odsavač par, který kuchyni sluší a ještě dobře dělá svoji práci, není jednoduché. Zodpovězte si tyto 3 rychlé otázky. Výběr se vám zúží jen na ty modely, které se do vaší domácnosti skutečně hodí. Pak už můžete vítěznou digestoř vybrat čistě podle designu.

1. Můžete odsavač par napojit na odtah?

Nejprve si zjistěte, jestli můžete horký vzduch vyvést ven. Odtah je totiž nejúčinnější způsob, jak se kuchyňských pachů zbavit. Digestoř v režimu odtahu vyvádí páru odtahovým potrubím, ventilační šachtou nebo komínem ven z bytu či domu. Pokud tuto možnost nemáte a nechcete řešit stavební úpravy, budete si muset vystačit s recirkulací.

V režimu recirkulace prochází znečištěný vzduch přes filtry a vyčištěný se vrací zpět do místnosti. Nevýhodou recirkulačního režimu je, že má při něm digestoř o něco nižší výkon a je hlučnější. Filtry je nutné pravidelně měnit – většinou alespoň 2× ročně – nebo mýt v myčce.

TIP: Pokud zvolíte odtah, nezapomeňte, že pro optimální výkon a nízkou hlučnost, musí být odtahové potrubí co nejkratší a mít co nejméně ohybů.

2. Hodí se vám do kuchyně komínová, výsuvná, závěsná nebo ostrůvková digestoř?

Jaká konstrukce odsavače par se vám nad varnou desku hodí? Existují 3–4 základní typy, ze kterých můžete vybírat:

  • Komínové digestoře jsou klasickým řešením, které znáte z mnoha domácností. Mají tvar obráceného trychtýře a ve většině případů se napojují na odtah.
  • Závěsné digestoře nezabírají tolik prostoru. Můžete je umístit pod kuchyňskou skříňku, nebo přímo do ní. Speciální podskupinu tvoří teleskopické neboli výsuvné digestoře. Ty vysunete, jenom když vaříte. Úsporné řešení nejen do malých kuchyní.

  • Posledním typem jsou prostorové neboli ostrůvkové digestoře. Jejich výhodou je, že pěkně vypadají ze všech stran. Pokud máte varnou plochu třeba na kuchyňském ostrůvku, je pro vás prostorový odsavač par jasnou volbou.

3. Jak velká je vaše kuchyň?

Při výběru odsavače par zvažte i rozlohu kuchyně. Aby digestoř mohla odstranit páru a pachy vznikající při vaření, musí mít adekvátní sací výkon. Měla by zvládnout vyměnit vzduch v místnosti alespoň 10× za hodinu. Ideální výkon si pak můžete vypočítat sami s pomocí následující rovnice:

výška místnosti × její podlahová plocha × 10 = minimální sací výkon digestoře

Pokud máte například kuchyň o rozloze 12 m2 s výškou 2,5 m, pořiďte si digestoř, která má výkon alespoň 300 m3. Samozřejmě tu platí, čím větší výkon, tím lépe. Jen si dejte pozor, aby spolu s výkonem příliš nenarostla i hlučnost spotřebiče.

TIP: Nezapomeňte zohlednit i rozměry samotné digestoře. Měla být stejně široká nebo o trochu širší než varná deska pod ní.

Ještě s výběrem konkrétního typu váháte? Napište nám, nebo zavolejte.