Recept: Mandlové linecké s chia marmeládou

Chcete letos připravit tradiční linecká kolečka zdravě? Bez bílé mouky, cukru a vajíček? Pak si určitě uložte tento recept.

Mandlové linecké s chia marmeládou

Ingredience na cca 20 větších koleček:

Těsto

  • 100 g zbytků z mandlového mléka
  • 80 g mletých mandlí
  • 60 g strouhaného kokosu
  • ½ lžičky skořice
  • Špetka vanilkového prášku
  • 12 datlí
  • 1 lžíce kokosového oleje

Chia marmeláda

  • 100 g malin
  • Špetka vanilkového prášku
  • 1 lžíce javorového sirupu
  • 1 lžíce chia semínek

mandlove-linecke

Postup:

  1. Připravíme si mandlové mléko (podle návodu níže).
  2. Datle alespoň 30 minut předem namočíme do vody.
  3. Pomeleme mandle (pokud nemáme připravené předem), koupíme přímo mleté či rovnou mandlovou mouku.
  4. Troubu předehřejeme na 160 stupňů.
  5. V míse smícháme mandlovou mouku s kokosem, skořicí, vanilkovým práškem a zbytky z mandlového mléka.
  6. Datle rozmixujeme s trochou vody v hladké datlové pyré, vmícháme roztopený kokosový olej a přidáme k sypké směsi.
  7. Zpracujeme v kompaktní hmotu a dáme tuhnout do lednice.
  8. Mezitím si připravíme marmeládu. Maliny rozvaříme, dochutíme vanilkovým práškem, javorovým sirupem a spojíme chia semínky. Odstavíme z plotny. Necháme vychladnout a uložíme do lednice.
  9. Těsto rozválíme v silnější plát. Vykrajujeme libovolné tvary.
  10. Dáme péct do předehřáté trouby zhruba na 15 minut. Po vychladnutí potřeme připravenou chia marmeládou, slepíme a máme hotovo :)

Zbytek mandlového mléka nezapomeňte vypít! Je výborné a navíc plné kvalitních bílkovin, vlákniny, vitamínů A, D, a E, vápníku, železa…a spousty dalších hodnotných složek.

Návod na domácí přípravu mandlového mléka

Mandlové mléko připravíme tak, že­:

  1. Namočíme 1 hrnek mandlí do vody na minimálně 4 hodiny.
  2. Poté je propláchneme a zalijeme 3 hrnky (filtrované) vody.
  3. Následně mandle rozmixujeme pomocí tyčového mixéru a přecedíme přes čistou plenu. Případně můžeme použít sítko.
  4. Na závěr můžeme mléko dosladit libovolným sirupem, dochutit vanilkovým práškem, kakaovým práškem atd.

Skladujeme v lednici a spotřebujeme do 4 dnů. Před konzumací je třeba mléko vždy protřepat.