Jak vybrat tyčový vysavač?

Tyčový vysavač je skvělým pomocníkem a plnohodnotnou náhradou klasických velkých typů vysavačů. Pojďte se podívat, jaké má v porovnání s nimi výhody i nevýhody, na co se při jeho výběru zaměřit a jak ušetřit.

Jak vybrat vysavač?

Když si většina lidí vybírá vysavač, rovnou bez rozmýšlení sáhne po klasickém typu. Existuje však i mnoho dalších provedení.

Tyčový vysavač je zajímavou alternativou, která vyniká svou skladností a lehkostí pro snazší manipulaci. Abyste i bez dlouhého procházení specifikací vybrali plnohodnotný tyčový vysavač, který po všech stránkách zastoupí klasické velké provedení, je dobré sledovat recenze.

Podrobný test nejlepších tyčových vysavačů na Testado.cz vám představí nejen jednotlivé modely různých cenových kategorií, ale zároveň vám nabídne mnoho užitečných rad a tipů, na co se při nákupu zaměřit a na co si naopak dávat pozor.

Vedle tyčového a klasického vysavače existují i provedení se specifický využitím. Například ruční vysavač se hodí pro odstranění vysypaného nepořádku nebo k údržbě zákoutí. Dražší robotický vysavač je skvělý pro průběžné uklízení bez obsluhy, byť není vhodný do všech prostorů. Průmyslový se svým velkým objemem zase zvládne i rozsáhlé a více znečištěné prostory. Dopředu si vždy rozmyslete, co od vysavače očekáváte a podle toho vybírejte konkrétní typ. Pro běžné používání v domácnosti jsou tyčové modely ideální jak po stránce výkonu, tak kvůli své skladnosti.

Nejdůležitější parametry tyčových vysavačů

Sáček nebo nádoba

Mnoho tyčových vysavačů disponuje namísto sáčků vlastní nádobou na nečistoty, kterou snadno vysypete nebo ji vymyjete. Hlavní výhodou je, že bez nutnosti kupování sáčků ušetříte a navíc je toto řešení daleko ekologičtější. Na druhou stranu díky pevně uzavřeným sáčkovým obalům nepřijdete do kontaktu s nečistotami, což je hygieničtější a vhodnější pro alergiky. Také vás příliš nezdržují s čištěním nebo měněním, protože mívají větší objem nádoby.

Objem

Objem nádoby je u obou provedení důležité přizpůsobit velikosti prostorů, které budete vysávat. Raději vždy volte větší než menší. U sáčkových vám ušetří peníze kvůli častému nákupu sáčků a u bezsáčkových zase práci s výměnou - u nich by pro praktické používání neměl být objem menší než 0,5 litru.

Sací výkon

Jedním z hlavních parametrů, které mají vliv na kvalitu a tím pádem také cenu tyčového vysavače, je sací výkon. Ten volte větší zejména tehdy, pokud máte doma koberce s dlouhými vláky. Pokročilé modely nabízejí často možnost regulace, aby bylo možné luxovat náročné i jemné povrchy. Minimální sací výkon by měl být alespoň 300 W. O kvalitě sání kromě něj rozhoduje i těsnění. Proto není zapotřebí mít vždy tu nejvyšší hodnotu. Pro výběr vysavače je daleko důležitější, aby byly všechny parametry vyrovnané a ani jeden nezaostával.

Filtrace

Zaměřte se také na dostatečnou filtraci vzduchu, zejména pokud máte v domácnosti alergika, astmatika nebo malé děti. Většina tyčových vysavačů má vícestupňovou filtraci. Nejčastěji se setkáte s:

  • prachovými sáčky
  • vodními
  • HEPA filtry
  • mikrofiltry

Jak při nákupu tyčového vysavače ušetřit?

Základem dobrého nákupu není jen hledat požadované funkce, ale také se zaměřit na poměr ceny a výkonu mezi jednotlivými konkurenčními výrobky. Vzájemné porovnání může být někdy zdlouhavá činnost, avšak recenze vysavačů na Testado.cz vám tuto práci usnadní.

Nenakupujte v prvním obchodě, na který narazíte. Někteří obchodníci nabízejí tyčové vysavače výrazně levněji než jiní. Díky průzkumu trhu můžete hodně ušetřit. Na druhou stranu však dávejte pozor na podezřele výhodné nabídky, například za poloviční cenu, než je běžné.

U tyčového vysavače je také zapotřebí myslet na náklady na provoz. Největší investicí jsou sáčky. Naopak u energetické třídy nejsou rozdíly mezi jednotlivými modely tyčových vysavačů tak výrazné. Změnu pocítíte tehdy, když přejdete od klasického typu na tyčový, který je výrazně úspornější, ať už kvůli nižšímu příkonu při zapojení do sítě, nebo kvůli nabíjecímu bateriovému pohonu.