Jak vyčistit myčku na nádobí?

Díky myčce nemusíme stát hodiny u dřezu plného špinavých talířů. Co dělat pro to, aby se zbytky jídel, mastnotou a vodním kamenem nezanesl i samotný spotřebič? Přečtěte si naše tipy.

Speciální čističe udělají 99 % práce za vás

Zbaví vnitřek přístroje mastnoty, nečistot i dalších usazenin. Vyčistí filtr, ostřikovací ramena, trysky i potrubí, k nimž byste se jinak nedostali.

Základní druhy čističů:

  • Regenerační soli – odstraňují usazeniny vodního kamene a navrací spotřebiči původní výkonnost. Sůl pravidelně doplňuje do zásobníku, cca 1× za půl roku. Dávkování si myčka řídí sama podle nastavení tvrdosti vody.
  • Tablety „3 v 1“ – redukují vodní kámen, brání jeho dalšímu usazování, čistí mastnotu a odstraňují zápach. Používají se 1× měsíčně v prázdné myčce spuštěné na běžný cyklus.
  • Práškové odstraňovače vodního kamene a mastnoty – odstraňují usazeniny, udržují výkon a prodlužují životnost spotřebiče. Frekvence použití záleží na tvrdosti vody a četnosti mytí.

Ručně pak už stačí jen omýt dvířka myčky a vyčistit těsnicí gumu. K tomu vám postačí mokrý hadr s běžným saponátem.

mycka_interier

4 nejlepší domácí čističe myček

Nemáte po ruce žádný čistič? Přizvěte běžně dostupné pomocníky:

Jedlá soda

Soda skvěle poslouží pro vyčistění mírně a středně zanesené myčky. Do spodní části nasypte 2 sáčky jedlé sody a zapněte úsporný program. Vykoukne na vás čistý a lesklý interiér bez skvrn a zápachu.

Ocet

Chcete odstranit vodní kámen, zbavit se nevábných pachů a vyleštit povrch myčky? Nalijte do nádobky pro mycí gel i do spodní části myčky dohromady asi 1 l octa a zapněte program na nejvyšší teplotu. V octové vodě omyjte i koše, případně filtr. Na ten bohatě postačí i samotná čistá voda.

TIP: Octovou lázeň dopřejte myčce každé 3 měsíce.

Kyselina citronová

Funguje podobně jako ocet. Do zásobníku nebo spodní části myčky nasypte 100–200 g prášku a zapněte program na vysokou teplotu. Kyselina citronová perfektně pročistí trubky a další jinak nedostupné součástky.

Citronová šťáva

Citron přináší stejné benefity jako ocet, soda a kyselina citrónová – tedy čisté potrubí, trysky, lesklý vnitřek spotřebiče i vymizení zápachu. Jako bonus myčku příjemně provoní. Vložte půlku citronu třeba do zásobníku na příbory a spusťte běžné mytí nádobí.

3 důležité kroky v prevenci závad myček

Vkládejte jen nádobí beze zbytků

Nikdy nevkládejte nádobí se zbytky jídel. Všechny nečistoty se zachycují ve filtru a tryskách. Zabraňují tak správnému odtoku vody a zapříčiňují nepříjemný zápach. Zvláště nebezpečné jsou zbytky kyselých potravin. Při reakci s vodou způsobují korozi součástek.

Používejte změkčovač vody

Máte-li doma tvrdou vodu, hrozí usazování vodního kamene na topném tělesu, bubnu, potrubí, čerpadlu a dalších klíčových součástkách. Zainvestujte do změkčovače vody, nebo magnetického odstraňovače vodního kamene. Jednoduše ho namontujete na přívodní hadici. Zabrání tvoření matných povlaků na nádobí a zanášení myčky.

Dbejte na  pravidelný servis

Pokud i vyčištění trápí zápach nebo nedokonale umyté nádobí, obraťte se raději na odborníka. Servisní technik do spodní části pod filtr, kam se sami nedostanete. Pod filtrem se totiž mohou usazovat zbytky jídla, ze kterých se pak line silný odér a hrozí další dalšími problémy.

Máte k údržbě myčky jakékoli otázky? Napište nám prosím do komentářů, nebo na Facebooku.