
Chcete letos připravit tradiční linecká kolečka zdravě? Bez bílé mouky, cukru a vajíček? Pak si určitě uložte tento recept.
Mandlové linecké s chia marmeládou
Ingredience na cca 20 větších koleček:
Těsto
- 100 g zbytků z mandlového mléka
 - 80 g mletých mandlí
 - 60 g strouhaného kokosu
 - ½ lžičky skořice
 - Špetka vanilkového prášku
 - 12 datlí
 - 1 lžíce kokosového oleje
 
Chia marmeláda
- 100 g malin
 - Špetka vanilkového prášku
 - 1 lžíce javorového sirupu
 - 1 lžíce chia semínek
 

Postup:
- Připravíme si mandlové mléko (podle návodu níže).
 - Datle alespoň 30 minut předem namočíme do vody.
 - Pomeleme mandle (pokud nemáme připravené předem), koupíme přímo mleté či rovnou mandlovou mouku.
 - Troubu předehřejeme na 160 stupňů.
 - V míse smícháme mandlovou mouku s kokosem, skořicí, vanilkovým práškem a zbytky z mandlového mléka.
 - Datle rozmixujeme s trochou vody v hladké datlové pyré, vmícháme roztopený kokosový olej a přidáme k sypké směsi.
 - Zpracujeme v kompaktní hmotu a dáme tuhnout do lednice.
 - Mezitím si připravíme marmeládu. Maliny rozvaříme, dochutíme vanilkovým práškem, javorovým sirupem a spojíme chia semínky. Odstavíme z plotny. Necháme vychladnout a uložíme do lednice.
 - Těsto rozválíme v silnější plát. Vykrajujeme libovolné tvary.
 - Dáme péct do předehřáté trouby zhruba na 15 minut. Po vychladnutí potřeme připravenou chia marmeládou, slepíme a máme hotovo :)
 
Zbytek mandlového mléka nezapomeňte vypít! Je výborné a navíc plné kvalitních bílkovin, vlákniny, vitamínů A, D, a E, vápníku, železa…a spousty dalších hodnotných složek.
Návod na domácí přípravu mandlového mléka
Mandlové mléko připravíme tak, že:
- Namočíme 1 hrnek mandlí do vody na minimálně 4 hodiny.
 - Poté je propláchneme a zalijeme 3 hrnky (filtrované) vody.
 - Následně mandle rozmixujeme pomocí tyčového mixéru a přecedíme přes čistou plenu. Případně můžeme použít sítko.
 - Na závěr můžeme mléko dosladit libovolným sirupem, dochutit vanilkovým práškem, kakaovým práškem atd.
 
Skladujeme v lednici a spotřebujeme do 4 dnů. Před konzumací je třeba mléko vždy protřepat.
