Recept: Masové kuličky z mikrovlnky s krémovou polentou

Vydatná večeře během 20 minut? S unikátní pečicí funkcí Crisp mikrovlnek Whirlpool žádný problém! Zkuste voňavé masové kuličky – skvělý tip italských šéfkuchařů. Zabodujete s nimi doma i při posezení s přáteli.

Ingredience na masové kuličky:

  • 200 g mletého hovězího masa
  • 100 g dušených žampionů
  • strouhaný sýr
  • aromatické bylinky
  • strouhanka
  • 50 g prosciutta
  • 5 vajec
  • sůl
  • pepř

Postup:

  1. Do mísy vložíme mleté maso, dušené žampiony, trochu sýra, bylinky, šunku a vejce. Směs dle chuti osolíme, opepříme a vše pořádně promícháme.
  2. Ze směsi tvoříme kuličky, které obalíme ve strouhance a vložíme na Crisp talíř. Nakonec ještě lehce zakápneme trochou oleje.
  3. Vložíme do mikrovlnné trouby. U typů Jet Chef, Axent, Vitesse a Twin si nastavíme funkci Crisp na 15 minut. Pokud máte typ Max nebo Mini Built, bude vám stačit u funkce Crisp jen 14 minut.

TIP: Pokud nemáte mikrovlnnou troubu s funkcí Crisp, můžete kuličky péct i v klasické troubě. Pečte zhruba 15-20 minut na 200 stupňů.

Tipy na dochucení kuliček:

  • kari
  • chilli
  • sladká paprika
  • pálivá paprika
  • mletý kmín
  • špetka skořice
  • provensálské koření

Jakou zvolit přílohu?

Masové kuličky budou výborně chutnat jen s čerstvým pečivem a zeleninovým salátem. Pokud si k nim ale připravíte i rajčatovou omáčku, vyzkoušejte rýži nebo těstoviny. Nebo zkuste něco nového – krémovou polentu.

Krémová polenta

(4 porce)

  • cca 200 g instantní polenty
  • 200 ml rostlinné smetany, např. mandlové
  • sůl, pepř
  • špetka muškátového oříšku

Smetanu přivedeme k varu, přisypeme polentu, dochutíme solí, pepřem, muškátovým oříškem a mícháme minutu, dvě do zhoustnutí. Odstavíme z plotny, rozdělíme na talíře, doplníme kuličkami a podáváme.

Přejeme dobrou chuť.