Vánoční cukroví: Zdravé arašídové kuličky bez lepku

Vyzkoušejte zdravé bezlepkové cukroví, jehož příprava nezabere moc času. Kombinace cizrny, arašídů a hořké čokolády nemá konkurenci. Doporučujeme kuličky udělat z dvojité dávky surovin: Jsou totiž vysoce návykové.

Jak poznat recept na zdravé vánoční cukroví?

  • Neobsahuje bílou mouku – její roli zastanou oříšková másla nebo zdravé náhražky (cizrna, kokos…)
  • Neobsahuje rafinovaný cukr – sladí se buď medem, stévií, nebo přírodními sirupy
  • Bez ztužených tuků – sice nejsou tak škodlivé, jak se říká, ale nejde ani o nic prospěšného

Cizrnovo-arašídové kuličky s hořkou čokoládou

Ingredience:

  • 200 g cizrnové mouky
  • 125 g arašídového másla
  • 120 ml rostlinného (například kokosového) mléka
  • 4 lžíce datlového sirupu
  • 2 kostičky vysokoprocentní hořké čokolády

pecene-arasidove-kulicky-01

Postup:

  1. Mléko spolu s arašídovým máslem a datlový sirupem vyšleháme.
  2. Tekutou směs přiléváme k mouce a v robotu pomalu hněteme těsto.
  3. Do těsta zapracujeme hořkou čokoládu nasekanou na drobné kousky.
  4. Z těsta tvarujeme kuličky, které vyskládáme na mělký plech vyložený pečicím papírem.
  5. Kuličky pečeme na 180 °C dozlatova.
  6. Upečené kuličky necháme vychladnout při pokojové teplotě.

TIP: Místo tabulkové čokolády můžete použít čokoládové pecky.