7 potravin, které do ledničky nepatří

Skládáte hned po příchodu ze supermarketu celý nákup do ledničky? Pozor – existují potraviny, které v ní nemají co dělat. Chlad porušuje jejich strukturu a škodí tak chuti i složení.

Banány

Banány v lednici do pár hodin zčernají. Chlad jim totiž vůbec nesvědčí. Raději je nechte v míse v kuchyni či obýváku, nebo dejte do špajzu. Platí tu jednoduché pravidlo – čím nižší pokojová teplota, tím déle vydrží banány krásně žluté.

Citrusy

Ani pomeranče, grepy, citróny či limetky si v chladu nelibují. V lednici totiž jejich kůra rychle vysychá. Citrusy tím ztrácí svou typickou chuť, vůni i cenné vitaminy. Dejte je raději do ošatky – stejně jako banány nebo jablka.

Rajčata

Rajčatům se nejlépe daří ve spíži v proutěném košíku. Pokud je dáte do lednice, narušíte jejich vnitřní strukturu. Kvůli tomu přestanou dozrávat a vy přijdete o plnou chuť plodů. Chladem se změní i konzistence rajčat – bývají rozměklé, mdlé a moučnaté.

Cibule

Ukládáte cibuli do lednice z obavy, aby vám nezplesnivěla? Přesně to s ní ale zima a vlhkost udělají. Cibulky a šalotky uchovávejte raději společně s bramborami a česnekem – na suchém a ideálně temném místě. Vlhko a přímé sluneční paprsky cibulovinám nesvědčí.

Brambory

Také brambory skladujte na suchém a chladném místě. Nejlepší je pro ně sklep. Pokud ho nemáte, vložte brambory v prodyšném košíku do spíže. Lednici se ale určitě vyhněte obloukem. Zima rozkládá v bramborách škrob, a ty pak výrazně mění chuť i svou konzistenci.

Med

Toto přírodní sladidlo oplývá spoustou výživných látek, které přílišný chlad zabíjí. V chladničce vám navíc med daleko rychleji zcukernatí. Raději jej ukliďte do spíže ke konzervám a dalším trvanlivým potravinám. Pokojová teplota totiž medu vyhovuje úplně nejvíc.

Olivový olej

Olivový olej je přímo hřích ukládat do lednice. Velmi rychle v ní totiž ztuhne a konzistencí i chutí začne připomínat spíše sádlo než olej. K vaření ho jde i přesto použít, ale v lednici by se zkrátka skladovat neměl. Ideální je chladné, temné a suché místo.

Bonusový tip na závěr: Skladování hub

Přinesli jsme si z lesa pořádný úlovek a váháte, co s ním? Čerstvé houby můžou do lednice, ale snězte je ideálně do 2. dne a nejpozději do 48 hodin. Množí se v nich totiž látky způsobující nepříjemné zažívací problémy. Houby nakrájené na kousky můžete uložit i do mrazáku. Tam počkají na zpracování i několik měsíců.

Váháte o dalších potravinách, jestli patří do ledničky, nebo ne? Napište nám, poradíme.

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení