Naučte se těsto na pizzu jako z pizzerie

Zachtělo se vám dobré italské pizzy? Nažhavte troubu na nejvyšší stupeň, „uplácejte“ těsto a během 10 minut upečte. Tak snadný je tenhle recept na domácí pizzu.

Suroviny na těsto:

  • 500 g hladké mouky
  • 250 ml teplé vody
  • 1 kostka čerstvého droždí
  • 1 lžička cukru
  • 2 lžičky soli
  • 4 lžíce olivového oleje

Jako základ pro další přísady:

  • Rajčatová omáčka sugo/rajčatová konzerva, nebo 30% smetana

Rajčatovou omáčku „sugo di pomodoro“ běžně koupíte ve větších supermarketech. Skvěle ji nahradí i rajčatová konzerva, kterou osolíte a ochutíte oreganem a bazalkou. Pokud budete místo rajčatové omáčky používat smetanu, sáhněte po té 30%.

Postup přípravy domácí pizzy:

Těsto na poctivou domácí pizzu „založte“ nejlépe 24 hodin předem. Do druhého dne se krásně rozleží, bude vláčné a lépe stravitelné. Pokud tolik času nemáte, nic se neděje.

  1. V míse smícháme hladkou mouku, sůl, cukr a nadrobenou kostku droždí.
  2. Zalijeme teplou vodou a důkladně vařečkou promícháme.
  3. Jakmile bude těsto skoro hotové, přidáme olivový olej.
  4. Těsto pořádně prohněteme a rozdělíme ho na 3 díly, ze kterých vytvoříme stejně velké bochánky.
  5. Všechny bochánky potřeme zlehka olivovým olejem, zabalíme do potravinové fólie a vložíme do lednice. Ideálně na 24 hodin, nejméně pak na půl hodinky.
  6. Z bochánku rukama vytvoříme placku, kterou roztahujeme tak dlouho, dokud nedosáhneme požadované velikosti.
  7. Těsto potřeme sugem nebo smetanou a dále vrstvíme další ingredience, které jsme si vybrali. Sugo lze běžně koupit ve větších supermarketech. Skvěle vám ho ale nahradí rajčatová konzerva, kterou osolíte a ochutíte oreganem a bazalkou. Pokud budete na těsto místo suga používat smetanu, sáhněte po té 30%.
  8. Troubu nastavte na nejvyšší teplotu a pečte 7–10 minut.

TIP: Italové pečou pizzu při teplotách přesahujících 400 °C. Pokud milujete pizzu, pořiďte si troubu, která se rozpálí na co nejvyšší teplotu.

Nejlepší přísady na pizzu a jejich kombinace

  • Sugo (rajčatová omáčka), mozzarella, čerstvá bazalka
  • Sugo, šunka, mozzarella
  • Sugo, šunka, žampiony, mozzarella
  • Sugo, česnek, oregano
  • Sugo, ananas, šunka, mozzarella
  • Sugo, krevety, mušle, chobotnice, mozzarella
  • Sugo, italský salám, olivy, mozzarella
  • Sugo, kukuřice, brokolice, paprika, mozzarella
  • Smetana, parmazán, pecorino, gorgonzola

A jakou pizzu máte nejraději vy? Napište nám třeba na Facebooku.