5 snadných kroků, jak nainstalovat novou pračku

Pořídili jste si novou pračku a chcete ji zapojit sami bez pomoci odborníků? S našimi radami to hravě zvládnete.

1.  Před zapojením

Pračky bývají z důvodu ochrany během převážení zajištěné různými šrouby a polystyrenem. Veškeré tyto součástky najdete sepsané v příbalovém letáku, který dostanete společně se spotřebičem. Pečlivě jej prostudujte a postupně vyjměte veškeré ochranné prostředky. Stačit by vám k tomu měl plochý klíč a trocha trpělivosti. Do uvolněných otvorů po aretačních šroubech pak jen nacvakněte plastové záslepky.

Obrázek: Aretační šrouby slouží ke stabilizaci bubnu během přepravy. Nikdy nezapínejte pračku, dokud šrouby neodstraníte. Hrozí nenávratné poškození přístroje.

aretacni-srouby-1

TIP: Nenechte se překvapit, pokud najdete v bubnu zbytky vody. Dokazují, že vaše pračka bez problému prošla továrním testem.

2.  Přívod vody

V balení najdete také napouštěcí hadici s černým těsněním. Jeden její konec přišroubujte na zadní stranu pračky a druhý k přívodu vody. Pokud zjistíte, že je hadice příliš krátká a k přívodu vody nedosáhne, pořiďte si delší. Nastavování hadic se nedoporučuje kvůli hrozícímu úniku vody.

TIP: Pro 100% vnější ochranu před únikem vody doporučujeme napouštěcí a odtokové hadice s tzv. Aquastopem. Hrozí-li vyplavení, bezpečnostní ventily automaticky zastaví proud vody. Některé pračky je mají přímo v balení, k obyčejnějším je musíte dokoupit. Pořídíte je od cca 650 Kč.

3.  Odtok vody

Teď zbývá vyřešit odpad z pračky, resp. připojení pračky k odpadu. Pokud má vaše koupelna odtokové potrubí, stačí do něj hadici zapojit a máte hotovo. Pokud tomu tak není, můžete vypouštěcí hadici vložit do plastového kolena a zavěsit na okraj vany nebo umyvadla. Toto napojení odpadu k pračce bohužel není příliš estetické ani bezpečné.

Estetičtější řešení odpadu od pračky nabízí sifony. Máte-li odpad pro pračku připravený na sifonu umyvadla, vany nebo dřezu, nasuňte hadici na odpad a zajistěte ji hadicovou sponou a svorkami, aby správně držela.

4.  Elektřina

Pračku zapojte do 230V elektrické zásuvky se samostatným 16A jističem. Na rozdvojku nebo prodlužovačku však zapomeňte. Spotřebič by se mohl nenávratně poškodit. Mnohem bezpečnějším řešením je přímé napojení. Doporučuje se také použití proudových chrániček, kterými by měly být vybaveny veškeré elektrické zásuvky ve vaší koupelně.

dvirka_pracky

Obrázek: U praček nejde, na rozdíl od sušiček, změnit směr otevírání dvířek. Důvodem je odlišný – vypouklý tvar dvířek a bezpečnostní zámek.

5.  Rovná plocha

Až budete mít pračkou zapojenou, zkontrolujte – nejlépe pomocí vodováhy – zda stojí stabilně. Pokud není vaše podlaha rovná, pomozte si nastavitelnými nožičkami, kterými bývají všechny moderní pračky vybavené. Pokud nožičky nestačí, zkuste tlumicí podložku. Eliminuje všechny vibrace a chrání tak podlahu před poškozením i spotřebič před předčasným opotřebením. Nerovnostmi podlahy trpí hlavně ložiska bubnu, ale i další součástky.

TIP: K řadě moderních praček nabízí výrobce zdarma prodlouženou 10 až 20letou záruku na motor. Přečtěte si návod a registrujte co nejdřív spotřebič na oficiálních stránkách výrobce.

Potřebujete odbornou pomoc nebo radu, jak zapojit pračku, nebo jak vyřešit pračkový odpad? Napište nám do komentářů nebo na Facebooku.