Jak správně skladovat víno

Chcete si vychutnat opravdu dobré víno? Pak nestačí jen vybrat kvalitní odrůdu. Důležité je, jak víno skladujete. Byla by škoda přijít o vynikající ročník jen kvůli nevhodnému uskladnění. Přečtěte si, jak správně postupovat.

Stálá teplota je základ

Špatným skladováním se mohou chuťové i aromatické vlastnosti vína zcela změnit. Při nižších teplotách, než daný druh vyžaduje, se neuvolňuje vůně a nápoj pak chutná mdle. Při vysoké teplotě zase převládne alkoholová složka a víno vyzrává příliš rychle.

Abyste si lahodný mok po otevření náležitě vychutnali, je třeba udržovat láhve ve správné konstantní teplotě – vhodné pro konkrétní druh vína. A ideálně ve vodorovné poloze, aby korek zůstal stále navlhčený.

Ideální teplota pro skladování vína

  • Červená vína potřebují vyšší teplotu skladování, nejlépe mezi 15–18 °C. Před podáváním nechte víno odstát v pokojové teplotě, aby se plně rozvinula jeho chuť i vůně. Pro svou plnější a těžší chuť se skvěle hodí k červenému masu, například k hovězím líčkům na víně.
  • Bílá vína jsou jemnější a vyžadují chladnější prostředí okolo 12 °C. Ideální jsou k lehčím jídlům: jako jsou ryby, drůbeží maso nebo sýrové variace. Bílé víno podávejte mírně chlazené, ale nikdy ne s ledem.
  • Růžová vína potřebují zhruba stejnou teplotu jako ta bílá.

Pozor na další rušivé vlivy

  • Zajistěte, aby na láhve nesvítilo přímé slunce: ideální je stinný kout, nebo rovnou tma.
  • V okolí láhví neskladujte čisticí prostředky a jiné aromatické látky. Korek je snadno nasaje.
  • Pozor také na zbytečné otřesy.
  • Vínu naopak nevadí mírná vlhkost.

K archivaci vína nejlépe poslouží domácí vinotéka

Ptáte se, proč nedat víno jednoduše do lednice? Protože vinotéka na rozdíl od chladniček udrží stálou teplotu a umožňuje chladit různá patra ne rozdílný stupeň: Můžete pak spolu skladovat červené i bílé víno.

Vinotéky také mají speciální sklo, které nepropouští UV paprsky. Nabízejí jednoduchou a přitom správnou formu archivování vinných lahví a zároveň se stanou luxusním designovým doplňkem vašeho domova či kanceláře.

Dobře uskladněné víno neztratí nic ze svých chuťových a aromatických vlastností. Dopřejte vínu náležitou péči a vychutnejte si jeho plnou chuť a buket.