Jak vybrat sušičku prádla

Kombinovanou, nebo samostatnou? Kondenzační, nebo ventilační? Chcete nejlepší sušičku na prádlo a váháte, která to bude? Přečtěte si naše rady a vyberte takovou, která poslouží i za 10 let.

Obsah článku

  1. Proč se vyplatí mít doma sušičku
  2. Rozdíl mezi kondenzačním a ventilačním typem
  3. Klasické kondenzační sušičky vs. s tepelným čerpadlem
  4. Výhody kombinovaných praček se sušičkou
  5. Klíčové parametry pro výběr
  6. Další šikovné funkce
  7. Názor AP Servisu, jakou sušičku koupit

7 důvodů, proč se vyplatí mít sušičku prádla

Sušení horkým vzduchem má oproti klasickému věšení na šňůru řadu výhod. Oblečení vyndáte měkké a vyrovnané, rovnou k uložení do skříně. Filtry zachytí prach i pyl a vysoká teplota zahubí většinu mikrobů. Vyhnete se také načichnutí prádla okolními pachy.

  1. Šetří čas strávený věšením a sundáváním prádla.
  2. Končí éru nevzhledných sušáků a rozvěšování mokrých svršků po bytě.
  3. Zbaví vás nebezpečné vlhkosti, která se odpařuje při sušení prádla v místnosti.
  4. Prádlo nejen vysuší, ale také změkčí a narovná.
  5. Většinu oblečení už vůbec nemusíte žehlit.
  6. Vysoká teplota při sušení ničí alergeny i virové částečky.
  7. Oblečení zůstanou původní barvy – na rozdíl od sušení na sluníčku.

Jak funguje sušička prádla (rozdíl mezi kondenzační a odvětrávací sušičkou)

Jednoduše během cca 35 až 80 minut odvede všechnu vlhkost z čerstvě vypraného prádla. Zbyde po ní jen horký vzduch. Toho se musí spotřebič nějak zbavit. Existují dva základní způsoby:

  • Klasické kondenzační sušičky: Přeměňují (kondenzují) horkou páru na vodu a odvádějí ji do zásobníku. U většiny modelů napojíte odvod vzduchu na odpad a o nic se nemusíte starat. Pokud to nejde, zásobník s kondenzátem jednoduše vyprázdníte ručně.
  • Ventilační (odvětrávací) sušičky: Odvádějí horkou páru trubkou rovnou ven. Suší velmi rychle a vynikají také nižší pořizovací cenou a minimálními provozními náklady. Nevýhodou je, že musí stát buď v místě, kde nevadí vysoká vlhkost, nebo vyžadují stavební úpravu pro vývod ventilační trubky.

Klasické kondenzační sušičky vs. s tepelným čerpadlem

Čím dál více kondenzačních sušiček je vybaveno tepelným čerpadlem. Tato technologie původně vznikla pro náročné – například nemocniční – provozy. Dnes se konečně cenově vyrovnává klasickým modelům s topným tělesem a má přitom spoustu výhod.

Sušičky s tepelným čerpadlem

Fungují na principu obrácené chladničky – zbytkové teplo vrací zpět do okruhu a používají je pro sušení. Tím jsou daleko efektivnější než sušičky klasické.

  • Tyto modely se hodí i pro sušení velmi jemných kousků prádla.
  • Zároveň mívají o 50 i více % nižší spotřebu než klasické kondenzační modely. Pro představu: Na jeden cyklus spotřebují jen kolem 1 až 2 kWh. Sušení prádla tak vyjde maximálně na 8 Kč.

Klasické sušičky s topným tělesem

Nevyužívají zbytkové teplo vzniklé při sušení – rovnou ho vyvádějí ven. Pro sušení proto spotřebují více energie než ty s tepelným čerpadlem.

  • Suší rychleji než modely s tepelným čerpadlem.
  • Mají (někdy) nižší pořizovací cenu, ale až 3násobně větší náklady oproti modelům s tepelným čerpadlem.

Kombinovaná sušička s pračkou: Šetří místo i čas

Stále oblíbenější variantu představuje kombinovaná pračka se sušičkou. Tento spotřebič „2 v 1“ šetří místo v koupelně a hlavně váš čas i záda. Nemusíte totiž vyprané prádlo překládat do sušičky. Jednoduše navolíte příslušné programy a vyndáte prádlo rovnou vyprané i vysušené. Má to však jeden háček – kapacita bubnu pro sušení bývá menší než pro praní. Například pokud perete plnou 9kg várku prádla, před sušením musíte část odebrat a sušit nadvakrát.

Kombinované sušičky fungují na principu odvodu kondenzátu do zásobníku. Nečekají vás tedy žádné stavební úpravy. Spotřebič zapojíte obdobně jako samostatnou pračku.

Díky mezikusu nezabere sušička na zemi místo

Nechce se vám sušit prádlo nadvakrát? Pořiďte si pračku a kondenzační sušičku samostatně. Pro sušení vyberte cca o 2 kg větší kapacitu bubnu než pro praní. Tím zajistíte, že celou várku prádla 100% usušíte naráz. Oba spotřebiče na sebe jednoduše postavíte pomocí bezpečnostního mezikusu. Na podlaze tak zabere místo jen jeden – zpravidla pračka, která se používá jako základna.

Důležité parametry pro výběr

Pro většinu domácnosti jsou tedy nejlepší kondenzační sušičky s tepelným čerpadlem. Podle jakých parametrů vybírat?

Kapacita bubnu

Menší sušičky do 7 kg se hodí pro 2členné a menší domácnosti. Klasických 7 až 9 kg kapacity nejlépe využijí 3–4 rodiny. Pokud máte větší rodinu, nebo perete velké kusy (podložky na postele, záclony, závěsy), oceníte ještě větší buben. Ale pozor – nevybírejte větší spotřebič, než opravdu využijete. Zbytečně tak plýtváte náklady a sušení v poloprázdném bubnu nesvědčí ani přístroji.

Rozměry

Klasické sušičky mají rozměry 59,5–60 cm na šířku a 63–66 cm do hloubky.

Nezapomínejte, že kolem spotřebiče musí zůstat trochu místa – ideálně 15 cm zezadu a 5 cm po stranách.

Kapacita nádobky na kondenzát

I když budete odvádět kondenzát do odpadu, je dobré sledovat velikost zásobní nádobky. Měla by mít 4–6 litrů. Čím větší, tím méně často musíte nádobku vylévat. Jakmile totiž dojde k naplnění zásobníku, spotřebič se okamžitě zastaví. Proto je lepší vylévat vodu po každém cyklu.

Možnost vestavby

Máte možnost zabudovat sušičku do kuchyňské linky nebo skrýt do chodby za dvířka? Využijte ji! Zejména u kombinovaných praček se sušičkou je toto řešení velmi oblíbené.

Spotřeba energie

Nezohledňujte jen energetickou třídu – dnes již naprostá většina spotřebičů spadá do energetické třídy A nebo vyšší. Sledujte hlavně průměrnou roční spotřebu energie vztaženou na 160 cyklů. Nejlepší spotřebiče v en. třídě A+++ dosahují spotřeby kolem 180 kWh ročně. Levné sušičky se přitom blíží až 3násobku.

Proč se levná sušička nevyplatí?

 

Levná sušička

Střední třída

Top model

Pořizovací cena

7 490 Kč

12 990 Kč

17 900 Kč

Energetická třída

B

A++

A+++

Kapacita

8 kg

8 kg

8 kg

Roční spotřeba (160 cyklů)

560,2 kWh

318,4 kWh

176,5 kWh

Náklad na 1 sušení (při ceně 3,80 Kč za 1 kWh)

13,30 Kč

7,60 Kč

4,20 Kč

Roční náklady na provoz

2 129 Kč

1 210 Kč

671 Kč

Náklady za provoz (10 let)

21 290 Kč

12 100 Kč

6 710 Kč

Pořizovací cena + náklady za 10 let

28 780 Kč

25 090 Kč

24 610 Kč

 TIP: Za nejmodernějšími tichými motory si Whirlpool stojí natolik, že nabízí bezplatné prodloužení jejich záruky na 5 nebo 10 let. Sledujte ikonku „5/10 years guarantee“ u vybraných spotřebičů, například oblíbené sušičky HSCX 70311 z řady Supreme Care.

Další šikovné funkce

Senzorová technologie 6. smysl

Díky ní spotřebič sám vyhodnotí, jaké nastavení cyklu bude nejlepší pro optimální vysušení dané náplně bubnu. Program neustále upravuje pro co nejnižší spotřebu energie i času. Pokročilou technologií 6. smysl vynikají hlavně sušičky prádla Whirlpool.

Sušení podle zbytkové vlhkosti

Ukazatel zbytkové vlhkosti vám umožní vytáhnout prádlo právě tak suché, jak potřebujete – od lehce nakropeného k žehlení až po zcela suché rovnou k nošení.

Změna směru otevírání dvířek

Některé sušičky – na rozdíl od praček – umožňují změnit směr otevírání dvířek až o 180 stupňů.

Provzdušnění / parní sušení

Zapomínáte často prádlo v bubnu? Nebo ho potřebujete jen osvěžit ze skříně? Díky provzdušnění parou můžete oblečení za pár minut obléct, aniž byste ho zbytečně prali. Parní sušení zároveň rovná vlákna – ideální pro ty, kdo si nelibují v žehlení.

Velikost dvířek / Sušení velkých kusů prádla

Například moderní sušičky Whirlpool Supreme Care nabízejí extra velká dvířka a speciální program pro praní velkých kusů – dek, ložního prádla nebo závěsů.

Instalace sušičky

Kondenzační modely můžete umístit kamkoli, kde máte právě místo: do komory, šatny, nebo skrýt do kuchyňské linky. Jediným nezbytným požadavkem je dosah elektrického proudu. Hodí se i odvod vody.

Sušičku umístěte do místnosti s teplotou mezi 15° C a 20° C. V případě vyšší teploty místnost větrejte.

Připojení kondenzační sušičky jde snadno:

  1. Odstraňte veškeré obalové materiály včetně ochranných fólií.
  2. Spotřebič umístěte na rovnou plochu a dorovnejte seřízením předních nožiček.
  3. Pokud chcete napojit odvod na potrubí, nebo sifon, postupujte stejně jako při instalaci pračky.
  4. Pokud máte už v odpadu napojenu pračku, nic se neděje – vše vyřeší dvojité kolínko, díky němuž navedete do odpadu oba spotřebiče.
  5. Připojte kabel do sítě. Nepoužívejte prodlužovačky ani rozdvojky.

Sušičku nikdy neinstalujte do extrémních podmínek – místnosti, kde chybí větrání nebo teplota dosahuje bodu mrazu, či naopak přesahuje 35 stupňů Celsia.

Jakou sušičku koupit? Názor AP Servisu

Většina moderních domácností oceňuje jako nejlepší sušičku kondenzační s tepelným čerpadlem. Je tichá, rychlá a ideální i pro velmi jemné prádlo. Navíc ji umístíte kamkoli v dosahu elektřiny. Žádné složité úpravy nejsou potřeba. Do provozů potom doporučujeme poloprofesionální ventilační sušičky, kde bez problémů zvládnou i celodenní zápřah.