Kam umístit pračku?

Vybíráte novou pračku a přemýšlíte, kam s ní? Přečtěte si naše tipy, které vám při rozhodování pomohou.

Málokdo si může dovolit luxus samostatné prádelny. Většina z nás musí uvažovat v mezích běžné domácnosti a najít v ní takové místo, kde:

  • Pračka nepřekáží a zároveň je dobře přístupná.
  • Je v dosahu přívod a odtok vody.

Pračka v koupelně

Nejčastější řešení posledních generací – praktické hned z několika důvodů. V koupelně nebývá problém s přívodem vody, ani odpadem. Ten lze v případě nouze řešit i odtokem do vany. Největší oblíbenosti se těší pračky s předním plněním, do menších prostorů i úzké pračky a pračky plněné vrchem. Praktické řešení do bytů představují pračky kombinované se sušičkou, díky nimž už nemusíte řešit, kam rozvěsit mokré prádlo.

  • Výhody: Do koupelny můžete umístit také sušičku, koš na prádlo nebo prací prostředky. Špinavé prádlo jednoduše vyklepete, případně předperete v umyvadle. Nevadí tu vlhkost ani ukápnutí vody.  
  • Nevýhody: Pokud hodláte koupelnu pojmout jako wellness zónu, mohou v ní spotřebiče trochu překážet.

Pračka v kuchyni

Chcete-li v koupelně odpočívat a ne se dívat na plný prádelní koš, zvažte přesun prací zóny do kuchyně. Vestavnou pračku snadno začleníte do kuchyňské linky, takže nebude na první pohled vůbec vidět. Výrobci tyto typy navrhují tak, aby při praní a ždímání nevibrovaly ani nehlučely. Umístit běžný model do skříňky také jde, ale pečlivě přitom přeměřte vnitřní rozměry nábytku. Nechte na každou stranu minimálně 5cm rezervu.

  • Výhody: Ušetříte místo v koupelně a pračka nijak nenaruší váš interiér.
  • Nevýhody: Nahoru nemůžete umístit sušičku, koš na prádlo nejspíš nebudete mít hned po ruce a výběr se zužuje jen na typy s předním plněním.

Pračka v „technické místnosti“

Komora nebo technická místnost bývá běžnou součástí bytů v novostavbách i některých starších domech. Umístit spotřebiče sem představuje vůbec nejelegantnější řešení. Za dveře této 13. komnaty schováte i sušičku, koš s prádlem, věšák nebo prací prášky.

  • Výhody: Do technické místnosti ukryjete vše, co se jinam nehodí.
  • Nevýhody: Pokud nemáte pračku na očích, může se stát, že v ní prádlo zapomenete. To snadno vyřešíte výběrem modelu se zvukovým signálem po dokončení programu.

Potřebujete-li poradit, pomoci s instalací nebo výběrem příslušenství, náš značkový servis je tu pro vás.