Údržba a čištění kávovaru – odvápnění

Vodní kámen je největším nepřítelem Vašeho kávovaru, a pokud ho nebudete pravidelně čistit, tak hrozí jeho poškození, které může vyústit v nákladnou opravu. Nemluvě o tom, že káva z neudržovaného kávovaru Vám nebude chutnat tak, jako z kávovaru o který se pravidelně staráte.

Jak často kávovar odvápnit?

Toto je hodně individuální a záleží na více faktorech, jako je například tvrdost vody a počet uvařených šálků kávy. Některé modely kávovarů Vás automaticky upozorní na to, že je čas kávovar odvápnit. Pokud má kávovar možnost použití vodního filtru, tak ho používejte. U kávovarů DeLonghi se jedná o vodní filtr DLS C002.

Pokud nemáte kávovar s automatickým upozorněním, tak je potřeba ohlídat, aby byl kávovar včas odvápněn. Intenzita odvápnění by měla být u běžně používaného kávovaru, za předpokladu že nemáte „tvrdou“ vodu, zhruba 1x za 3 měsíce. Když děláte hodně kávy nebo máte tvrdou vodu, tak intervaly mezi odvápněním zkraťte a čistěte kávovar klidně 1x za měsíc.

Pokud se kávovar „nechová“, tak jak by měl, tak se jedná o správný čas, kdy je kávovar potřeba odvápnit.

Jedná se například o tyto projevy kávovaru:

  • Neobvyklé zvuky při nahřívání vody a přípravě kávy
  • Nadměrná produkce páry
  • Dlouhá doba přípravy kávy oproti normálu
  • Zasekávání kávovaru
  • Kousky vodního kamene v kávě

Jaké přípravky na odvápnění používat?

Přípravků je celá řada a většina výrobců doporučuje vlastní přípravky. Pokud není požadován opravdu specifický přípravek na odvápnění, jako jsou například čistící tablety KRUPS XS300010 pro kávovary stejné značky, tak můžeme doporučit tekutý odvápňovač DeLonghi DLS C500 – EcoDecalk, který je vyroben z přírodních a vysoce kvalitních surových materiálů, které jsou biologicky odbouratelné a neznečišťují životní prostředí.

Video návody:

Odvápnění kávovaru pomocí přípravku DeLonghi DLS C500 – EcoDecalk*

 

Odvápnění kávovaru Krups pomocí tablet KRUPS XS300010*

*Při čištění se vždy řiďte návodem k použití vašeho kávovaru.