Úsporné spotřebiče a proč je pořídit

Ceny energií jsou v současné době vysoké, a i když je aktuálně patrný pokles cen tak se nedá předpokládat, že se vrátí na ceny, které byly před 2 roky.

Pokud tedy vybavujete novou domácnost nebo jen obměňujete vysloužilý spotřebič, tak je dobré sledovat energetický štítek nového spotřebiče. Na energetickém štítku najdete energetickou třídu spotřebiče, která se označuje písmeny A-G, ale i konkrétní spotřebu v kWh. Na štítku najdete i QR kód po jehož načtení se Vám zobrazí podrobné informace o daném spotřebiči. O energetických štítcích jsme psali na našem blogu v článku Nové energetické štítky na spotřebičích: Průvodce změnou 2020/2021

  

Největšími žrouty energií jsou pračky a ledničky. Zde se vyplatí koupě pračky v energetické třídě A-B.

U chladniček Whirlpool se nejúspornější modely v současné době pohybují v energetické třídě C-F. Pro zajištění úspory se tedy vyplatí zakoupit chladničku v energetické třídě C-D. Mrazák kombinované chladničky je nutné pravidelně odmrazovat, jelikož námraza výrazně navyšuje spotřebu chladničky. Při koupi nové chladničky tedy stojí za zvážení modely s technologií No Frost, která zabraňuje vzniku námrazy v mrazáku.

V kategorii vestavných myček najdete nejúspornější myčky v kategorii B.

Energetické štítky u sušiček prádla najdete na energetickém štítku kategorie A+++ - D. Nejúspornější sušičky tedy najdete v energetické třídě A+++.

 

 

V sortimentu vestavných trub najdete energeticky úsporné trouby v kategorii A+.

  

 

Energetický štítek by měl být při výběru úsporného spotřebiče důležitým indikátorem, ale neměl by být jediným při výběru. Důležité je i kolik je osob v domácnosti. Ve dvoučlenné domácnosti vystačíte například s pračkou o kapacitě prádla 5 – 7 kg, ale u čtyřčlenné a větší rodiny to může být pračka s kapacitou 8 a více kg prádla. Energetická třída může být stejná, ale pračka na více prádla spotřebuje ve stejné energetické třídě energie více a podobně je tomu i u dalších spotřebičů.

Nákup energeticky úspornějšího spotřebiče se může na první pohled jevit, jako finančně nákladný, ale z dlouhodobého hlediska se jedná o investici, která se Vám časem vrátí v úsporách v platbách za energie.

Pokud se chystáte k nákupu 2 a více spotřebičů, tak můžete využít nabídky cenově výhodných setů. Jestli jste si v nabídce setů nevybrali, tak zašlete na e-mail showroom@apservispraha.cz seznam vybraných modelů z našeho e-shopu a my Vám vytvoříme individuální cenovou nabídku.

Praze a blízkém okolí nabízíme i instalaci volně stojících a většiny vestavných spotřebičů. Poptávku opět prosím zasílejte na e-mail showroom@apservispraha.cz. Pokud potřebujete nahradit starý vestavný model, tak nám napište a my se pokusíme najít vhodnou náhradu.