Milujete espresso? Uvařte si ho jako Italové!

Máte rádi vůni čerstvé kávy, která nabudí všechny smysly? Na dobré espresso nemusíte chodit do kaváren. Stačí se držet těchto doporučení, a „presso“ jako od Itala hravě vykouzlíte i doma.

Co je espresso?

Espresso je kávový extrakt s příjemnou vůní, silnou chutí a hustou oříškovou pěnou. Připravuje se do malého šálku o objemu 25–30 ml. Na jednu porci se spařuje zhruba 7 g čerstvě mleté kvalitní kávy.

Svůj původ i název našel tento nápoj v Itálii. Výraz espresso znamená v doslovném překladu „dát pod tlak“, což přesně vystihuje způsob přípravy. Pravé espresso vzniká pod vysokým 9barovým tlakem páry, což zaručuje plnou chuť nápoje. Teplota vody přitom dosahuje 90–95 stupňů Celsia. Příprava je velmi rychlá a netrvá více než 22 vteřin.

Vzrůstající obliba espressa

První stroj na espresso vznikl už v roce 1901. Od té doby prošly kávovary mnoha a mnoha vylepšeními. Lidé navíc touží po tom připravovat si espresso sami doma, a to ve stejné kvalitě, v jaké ho mohou dostat v kavárně. S kávovary, které jsou v dnešní době na trhu, to naštěstí není žádný problém.

Příprava espressa krok za krokem

Automatický kávovar

plne-automaticky-kavovar

Pro domácí i kancelářské použití jsou nejpohodlnější plně automatické kávovary. Stačí vložit kvalitní zrnkovou kávu, přilít vodu do nádobky a pak už jen zmáčknout příslušné tlačítko.

K výrobě kvalitního espressa v automatickém kávovaru potřebujete:

  • Kvalitní kávová zrnka
  • Vodu
  • Čistý kávovar

Na jeden šálek si odvažte 7 gramů čerstvě umleté kávy. Před zapnutím přístroje zkontrolujte, zda se v kávě nevytvořily hrudky. Voda by pak mohla protékat nerovnoměrně, což mění výslednou chuť nápoje. Pokud se hrudky přece jen utvořily, kávu načechrejte vidličkou.

Pákový kávovar

kavovar_kitchenaid

Gurmáni a velcí milovníci kávy nedají dopustit na kvalitní pákový kávovar, s nímž si mohou vychutnat celý přípravný rituál. 

  1. Šetrným mlýnkem na kávu namelte co nejkvalitnější zrnka. Nejlepší je v tomto případě 100% arabika, nebo směs arabiky a robusty.
  2. Do předehřáté a čisté páky vložte cca 7 g čerstvě namleté kávy.
  3. Temperem rovnoměrně upěchujte kávu v páce.
  4. Odpusťte vodu z hlavy kávovaru.
  5. Otřete odkapník utěrkou.
  6. Vložte naplněnou páku do kávovaru.
  7. Do předehřátého šálku o objemu 25–30 ml nechte vytékat pravé espresso. Jeho příprava trvá 20–22 vteřin. Do hrnku by měl přitékat tenký, nepřerušovaný proud kávy.

TIP: Nikdy nenechávejte vytékat kávu déle než 22 vteřin. Kromě olejnatých aromatických složek byste vyextrahovali i příměsi, které v šálku pravého espressa nemají co dělat. Jedná se hlavně o třísloviny a dřevité látky, které absolutně změní chuť kávy.

Další kávové speciality z espressa

druhy-kavy

Pravé italské „presso“ je základem řady dalších kávových delikates. Mezi ty nejoblíbenější patří:

  • Cappuccino – obsahuje 1/3 espressa, 1/3 mléka a 1/3 mléčné pěny.
  • Americano – podle baristů jediná správná varianta „velkého espressa“. Jde o presso doplněné vodou v poměru 1:5.
  • Caffé Latte – připravíte z horkého mléka bez pěny a espressa v poměru 3:1. Nejčastěji 150 ml mléka ku 50 ml pressa.
  • Latté Macchiato – základem je 200 ml horkého mléka, z něhož cca 1/3 by měla tvořit dobrá mléčná pěna. Mléčnou směs pak zalijte 50 ml pressa.
  • Caffé Macchiatto – je espresso doplněné čepičkou mléčné pěny.
  • Caffé Freddo – studené espresso s ledem a trochou mléka.

TIP: Chcete se zorientovat v druzích kávy, správném výběru a nastavení mlýnku i kávovaru jako praví baristé? Přijďte se učit od mistrů na Kávové kurzy! Paní Petra Veselá, která školicí centrum v Jílovém u Prahy založila, je dvojnásobnou vítězkou celostátní soutěže v přípravě kávy a dlouholetou porotkyní mezinárodních klání. Kurzy pořádá v Jílovém každý měsíc a ani individuální domluva není problém.